Inspirowana kuchnią egipską sałatka, w której króluje wywodzący się z rejonu Bliskiego Wschodu hummus. Ja akurat do swojej kompozycji wykorzystałam nowość z warzywnej serii Sokołowa tj. Hummus Premium i muszę przyznać, że jestem zachwycona jego doskonałym smakiem oraz co charakterystyczne dla linii „Z gruntu dobre” nieskazitelnym, naturalnym składem.
Tą rewelacyjną pastą pokryłam grillowanego bakłażana, a do tego dodałam słodką pomarańczę, lekko ostrą czerwoną cebulę, świeże daktyle, chrupiące płatki migdałowe oraz rukolę z olejem sezamowym. Wszystkie te składniki, charakterystyczne dla kuchni egipskiej, utworzyły znakomitą przekąskę, która zachwyca nie tylko wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem, ale też zaskakuje swoim wyglądem, dzięki oryginalnej formie podania.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
154,1 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garstka rukoli
- 2 duże plastry bakłażana (sól, olej rzepakowy)
- 80 g Hummusu Klasycznego „Z GRUNTU DOBRE”
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 nieduża pomarańcza
- 4 świeże daktyle
- 1 łyżka płatków migdałowych
- Kilka kropli oleju sezamowego
- sól himalajska
- 1/2 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
20 min.
10 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Plastry bakłażana posypujemy solą, odkładamy, na około 20 min, opłukujemy, osuszamy i skrapiamy olejem. Grillujemy po około 5 minut z każdej strony, na małym ogniu, na patelni grillowej lub zwykłej.
- Pomarańczę filetujemy i dzielimy na mniejsze cząstki.
- Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w słupki.
- Czerwoną cebulę kromy w piórka.
- Plastry bakłażana pokrywamy Hummusem, a następnie posypujemy kuminem.
- Do miski wrzucamy rukolę, cebulę, cząstki i daktyle, a następnie skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku odrobiną soli. Całość układamy na bakłażanach i posypujemy płatkami migdałowymi.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 154,1 kcal | 3,2 g | 10,2 g | 14,7 g | 2,8 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 398 g | 613,4 kcal | 12,9 g | 40,5 g | 58,6 g | 11,3 g |
*Hummus klasyczny „Z GRUNTU DOBRE” - możliwa obecność gorczycy, mleka (łącznie z laktozą), selera, soi
Brak komentarzy do "PRZYSMAK FARAONA"