PRZYSMAK CZAROWNICY

Niesamowicie efektowna i doskonała w smaku, jesienna sałatka, którą szczególnie polecam na imprezy w gronie przyjaciół na przykład w magiczny wieczór Andrzejkowy. Danie to, pełne aromatów i tekstur, zaskakuje swoim niebanalnym smakiem. Podstawą sałatki są jadalne miseczki wyczarowane z ciasta francuskiego z dodatkiem czarnuszki, które pokryłam pomidorowym pesto. A na niej wylądowały smakowite, intensywne w smaku Kabanosy Francuskie z Sokołowa, podsmażona dynia z dodatkiem chili, świetnie prezentujące się japońskie grzybki, przełamująca smak tego dania marynowana cebulka oraz pestki dyni i listki jarmużu. Wierzcie mi, że całość stanowi niesamowicie spójną kompozycję, która jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też bardzo pożywna i pięknie się prezentuje.

Choć sałatka jest dość pracochłonna, to przygotowanie jej nie jest czarną magią – wróżę Wam tu wielki sukces! Polecam więc przygotować większą ilość – jestem przekonana, że zarówno Wy jak i Wasi goście będziecie zachwyceni efektem.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garstka listków jarmużu (kilka kropli oliwy z oliwek)
  • 2 koła z ciasta francuskiego o średnicy ok. 12 cm (1 jajko przepiórcze, 1 łyżeczka czarnuszki, masło)
  • 6 patyków Kabanosów Francuskich Sokołów
  • 2 łyżki cebulek marynowanych
  • 120 g surowej dyni hokaido w kawałku (masło klarowane, mielone płatki chili, sól)
  • 1 garść japońskich grzybów bunapi-shimeji (masło klarowane, sól)
  • 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pestek dyni
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 35 min. Wymaga smażenia 14-16 min. Wymaga pieczenia 12-15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  2. Boki i dno (od strony zewnętrznej) 2 ramekinów lub innych miseczek do zapiekania o średnicy 9 cm smarujemy masłem. Ustawiamy je na środku kół z ciasta francuskiego, delikatnie dociskamy, a z pozostałego (wystającego) ciasta wylepiamy brzegi, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem przepiórczym i posypujemy czarnuszką. Tak przygotowane miseczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min aż boki ładnie się zarumienią. Po przestygnięciu usuwamy naczynia do zapiekania.
  3. Dynię kroimy w cienkie paseczki przypominające nitki makaronu. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy dynię, doprawiamy solą oraz mielonymi płatkami chili i smażymy przez około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając aż nasze wstążki zmiękną i zarumienią się.
  4. Od grzybków odcinamy korzonki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 4-5 min aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę soli.
  5. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki.
  6. Miseczki z ciasta francuskiego pokrywamy pesto z suszonych pomidorów, a następnie wypełniamy je naprzemiennie: skropionymi oliwą z oliwek listkami jarmużu, grzybkami, makaronem z dyni, odsączonymi cebulkami, pestkami dyni i kabanosami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Japońskie grzybki możecie zastąpić na przykład pieczarkami, podgrzybkami lub kurkami.
Przysmak Czarownicy
Przysmak Czarownicy
Przysmak Czarownicy
Przysmak Czarownicy
Przysmak Czarownicy

Brak komentarzy do "PRZYSMAK CZAROWNICY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny