Niesamowicie efektowna i doskonała w smaku, jesienna sałatka, którą szczególnie polecam na imprezy w gronie przyjaciół na przykład w magiczny wieczór Andrzejkowy. Danie to, pełne aromatów i tekstur, zaskakuje swoim niebanalnym smakiem. Podstawą sałatki są jadalne miseczki wyczarowane z ciasta francuskiego z dodatkiem czarnuszki, które pokryłam pomidorowym pesto. A na niej wylądowały smakowite, intensywne w smaku Kabanosy Francuskie z Sokołowa, podsmażona dynia z dodatkiem chili, świetnie prezentujące się japońskie grzybki, przełamująca smak tego dania marynowana cebulka oraz pestki dyni i listki jarmużu. Wierzcie mi, że całość stanowi niesamowicie spójną kompozycję, która jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też bardzo pożywna i pięknie się prezentuje.
Choć sałatka jest dość pracochłonna, to przygotowanie jej nie jest czarną magią – wróżę Wam tu wielki sukces! Polecam więc przygotować większą ilość – jestem przekonana, że zarówno Wy jak i Wasi goście będziecie zachwyceni efektem.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
220,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garstka listków jarmużu (kilka kropli oliwy z oliwek)
- 2 koła z ciasta francuskiego o średnicy ok. 12 cm (1 jajko przepiórcze, 1 łyżeczka czarnuszki, masło)
- 6 patyków Kabanosów Francuskich Sokołów
- 2 łyżki cebulek marynowanych
- 120 g surowej dyni hokaido w kawałku (masło klarowane, mielone płatki chili, sól)
- 1 garść japońskich grzybów bunapi-shimeji (masło klarowane, sól)
- 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów
- 1 łyżka pestek dyni
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min.
14-16 min.
12-15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Boki i dno (od strony zewnętrznej) 2 ramekinów lub innych miseczek do zapiekania o średnicy 9 cm smarujemy masłem. Ustawiamy je na środku kół z ciasta francuskiego, delikatnie dociskamy, a z pozostałego (wystającego) ciasta wylepiamy brzegi, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem przepiórczym i posypujemy czarnuszką. Tak przygotowane miseczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Całość pieczmy około 12-15 min aż boki ładnie się zarumienią. Po przestygnięciu usuwamy naczynia do zapiekania.
- Dynię kroimy w cienkie paseczki przypominające nitki makaronu. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy dynię, doprawiamy solą oraz mielonymi płatkami chili i smażymy przez około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając aż nasze wstążki zmiękną i zarumienią się.
- Od grzybków odcinamy korzonki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 4-5 min aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę soli.
- Kabanosy kroimy na cienkie plasterki.
- Miseczki z ciasta francuskiego pokrywamy pesto z suszonych pomidorów, a następnie wypełniamy je naprzemiennie: skropionymi oliwą z oliwek listkami jarmużu, grzybkami, makaronem z dyni, odsączonymi cebulkami, pestkami dyni i kabanosami.
DODATKOWE UWAGI:
- Japońskie grzybki możecie zastąpić na przykład pieczarkami, podgrzybkami lub kurkami.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 220,3 kcal | 7,0 g | 13,9 g | 11,5 g | 1,9 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 412 g | 907,7 kcal | 28,7 g | 57,1 g | 47,3 g | 7,9 g |
*Kabanosy Francuskie Sokołów – możliwa obecność glutenu, mleka (łącznie z laktozą), selera, gorczycy
Brak komentarzy do "PRZYSMAK CZAROWNICY"