PRZYJĘCIE URODZINOWE – 6 LAT BLOGA

To już 6 lat bloga! Drodzy Czytelnicy, serdecznie Wam dziękuję za kolejny rok inspirowania się moimi przepisami. To przecież dzięki Waszej obecności na blogu pojawiają się kolejne receptury, a tym samym rozwijam swoją kulinarno-fotograficzną pasję!

Oczywiście z okazji urodzin wyprawiałam dla Was jubileuszowe przyjęcie! Ogromnie się cieszę, że współtworzy je ze mną aż 13 firm. Są to cenione przeze mnie marki, których produkty w ubiegłych latach miałam przyjemność Wam prezentować oraz rekomendować, a dzisiaj posłużyły mi do przygotowania urodzinowych dań. Tradycyjnie już chciałam w ten sposób podziękować moim Partnerom za współpracę oraz przekazanie fantastycznych upominków, jakie możecie wygrać w tegorocznej edycji wielkiego urodzinowego konkursu: „Szóste urodzinowe FOTO Wyzwanie z Just a SALAD!”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam. Niestety marka VERBENA dotarła na urodziny w ostatniej chwili i nie ma jej w żadnym z dań, ale ich słodkości są również do wygrania w urodzinowej zabawie. Szczegóły konkursu znajdziecie pod tym linkiem.

A jakich dań możecie skosztować na moim przyjęciu? Zapraszam Was do wypróbowania 3 sałatkowych propozycji. Wśród nich coś dla miłośników kuchni roślinnej, danie z rybą oraz kompozycja z mięsem. Nie zabrakło oczywiście urodzinowego tortu!

Sałatka z pastą makrelową SEKO i borowikami LEŚNE SKARBY podana na BIO chlebie razowym z miodem PUTKA

Przepyszna, prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo oryginalna kompozycja typu finger food. Jej podstawą jest rewelacyjny chleb razowy z miodem z PUTKI pokryty smakowitą pastą makrelową SEKO. Dalej mamy podsmażone z chili szparagi, kukurydzę, idealnie zamarynowane borowiki z LEŚNEYCH SKARBÓW oraz rukiew wodną. Przekąska ta świetnie sprawdzi się na imprezach w większym gronie znajomych, ale także będzie znakomitą propozycją na lekką acz pożywną kolację w letnie dni.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 1 garstka rukwi wodnej
  • 8 kromek chleba razowego z miodem PUTKA
  • 1 opakowanie pasty makrelowej SEKO
  • 1/2 słoiczka borowików marynowanych LEŚNE SKARBY
  • 8 zielonych szparagów (olej rzepakowy, mielone płatki chili, sól)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

Czas przygotowywania 20 min.Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 8 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi pozbawione zdrewniałych końcówek kroimy na kawałki około 0,5-1 cm długości. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi wraz z główkami, lekko solimy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy mielonymi płatkami chili.
  2. Borowiki wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Kromki chleba pokrywamy makrelową pastą, a następnie układamy na nich naprzemiennie szparagi, kukurydzę oraz borowiki. Całość posypujemy rukwią wodną.

Sałatka z warzywnym makaronem NOVELLE oraz suszonymi pomidorami OLE! i doprawiona koncentratem curry HOTZ

Niebanalna kompozycja łącząca suszone pomidory OLE! o niepowtarzalnym śródziemnomorskim, głębokim smaku z pełnym zdrowia makaronem 100% mąki z ciecierzycy NOVELLE, morelami, chrupiącymi orzechami laskowymi oraz słodką papryką i listkami roszponki. Całość połączona dressingiem z dodatkiem aromatycznego koncentratu curry HOTZ czyni to danie jeszcze bardziej zaskakującym. To bardzo pożywna, choć wegańska, a do tego szybka w przygotowaniu kompozycja, która podczas imprezy zachwyci nie tylko miłośników kuchni roślinnej.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1/2 szklanki suchego makaronu 100% mąki z ciecierzycy NOVELLE
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju OLE!
  • 3 łyżki prażonych orzechów laskowych
  • 2-3 morele
  • 1 duża papryka spiczasta

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów OLE!
  • 1 łyżeczka koncentratu curry HOTZ

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 4 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Olej łączymy z pastą curry, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu i dynamicznie mieszamy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Orzechy drobno siekamy.
  4. Morele kroimy na połówki, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy na półksiężyce.
  5. Suszone pomidory wyciągamy ze słoiczka (zachowujemy olej) i kroimy w paseczki.
  6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
  7. Makaron łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, a następnie na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Na koniec, całość polewamy pozostałym sosem.

Sałatka z Salami Chips SOKOŁÓW z sosem sałatkowym KNORR, przygotowana z wykorzystaniem szatkownicy do warzyw HEBEL V5 BÖRNER

Smakowita, wykonana w mgnieniu oka sałatka, która na stałe zagości w Waszym imprezowym menu. Na piekielnie ostrej szatkownicy HEBEL V5 BÖRNER przygotowałam idealnie równe krążki ziemniaków, plasterki ogórków oraz poszatkowałam w maleńką kosteczkę cebulę. Do tego bezbłędnie doprawione Salami CHIPS z Sokołowa oraz chrupiące pestki słonecznika. Całość połączona listkami sałat i doprawiona świetnie komponującym się tutaj czosnkowym sosem sałatkowym KNORR. Pycha! To danie będzie fanatyczną propozycją zarówno na klasyczną domówkę, jak i przyjęcie w ogrodzie.

BezglutenowaZ owocamiZ mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść mixu sałat (olej z pestek winogron)
  • 1 opakowanie Salami Chips o smaku bekonu SOKOŁÓW
  • 3 młode ziemniaki (olej, sól)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowego KNORR
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka majonezu

Czas przygotowywania 25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaWymaga pieczenia 25 min. Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynamicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
  2. Salami chips kroimy w paseczki.
  3. Wyszorowane i osuszone ziemniaki oraz ogórki kroimy na szatkownicy w plasterki, a cebulę ścieramy w drobną kosteczkę.
  4. Plastry ziemniaków umieszczamy w misce, dodajemy sól i wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy najlepiej ręką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (aż do momentu kiedy plasterki zaczną ładnie się rumienić).
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropione olejem listki sałat, ziemniaki, salami, cebulę oraz ogórki. Na koniec polewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.

Tort Urodzinowy z biszkoptami MAMUT, Malinowym Frykasem z Ogródka Dziadunia oraz jagodową Różdżką Smaku HELPA

Przyjęcie urodzinowe nie może obyć się beze deseru! Tort na jubileusz Just a SALAD to połączenie pysznych biszkoptów MAMUT z masłem, pokrytych cudowną malinową konfiturą z  OGRÓDKA DZIADUNIA. Do tego rewelacyjny, fioletowy krem, którego barwę zawdzięczam czarodziejskiej Różdżce Smaku HELPA, a całość wieńczy domowa beza udekorowana skórką cytrynową, malinami oraz miętą. Tort smakuje obłędnie, jest bardzo efektowny i z pewnością zrobi ogromne wrażenie na Waszych gościach, dlatego szczerze zachęcam Was do jego przygotowania!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:

  • 120 g biszkoptów MAMUT
  • 60 g masła

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki konfitury Malinowy Frykas OGRÓDEK DZIADUNIA
  • 150 g śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 jagodowe BIO Różdżki Smaku HELPA
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki malin
  • 1 garść listków mięty do dekoracji
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Wymaga Twojej pracy 40 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaWymaga pieczenia 90 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. Biszkopty wrzucamy do rozdrabniacza, a następnie dodajemy rozpuszczone na patelni masło. Całość miksujemy, aż uzyskamy masę o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (o średnicy ok. 18 cm) smarujemy masłem, a ich dno wypełniamy biszkoptową masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
  2. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno, następnie zmniejszamy obroty miksera i zaczynamy stopniowo (łyżka po łyżce) dodawać cukier puder. Gdy dodamy cały cukier wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimalnie mniejszej niż średnica spodu. Masę wykładamy dwoma łyżkami na papier formując „góry” lub szprycą tworząc bąbelki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C, od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez minimum 1,5 h.
  3. Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny fioletowy krem. Na koniec wrzucamy borówki i mieszamy łyżką.
  4. Biszkoptowy spód smarujemy konfiturą, następnie pokrywamy kremem z borówkami oraz bezę. Całość dekorujemy cytrynową skórką, malinami oraz listkami mięty.

Życzenie pomyślane, a świeczka zdmuchnięta. Jeszcze raz dziękuję Wam, za ten rok, serdecznie zapraszam do odwiedzania bloga i już teraz zapraszam na kolejny jubileusz!

Brak komentarzy do "PRZYJĘCIE URODZINOWE – 6 LAT BLOGA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny