PRZYJĘCIE URODZINOWE – 4 LATA BLOGA

To już 4 lata tworzenia mojego sałatkowego królestwa! Cały ten czas dzielenia się z Wami moją pasją, to fantastyczny okres w moim życiu. Wierzcie mi, że realizacja każdego przepisu, była i jest dla mnie niesamowitą frajdą, a Wasze pozytywne komentarze są przepotężną motywacją oraz powodem do dumy. Dlatego też serdecznie Wam dziękuję, że odwiedzacie bloga i inspirujecie się moimi pomysłami. To dla Was i dzięki Wam mogę dalej się rozwijać, co z kolei sprawia, że jestem szczęśliwym człowiekiem.

Jak zwykle z okazji urodzin, wyprawiłam dla Was jubileuszowe przyjęcie! Ogromnie się cieszę, że współtworzy je ze mną aż 12 firm. Są to cenione przeze mnie marki, których produkty w ubiegłych latach już miałam przyjemność Wam prezentować oraz rekomendować, a dzisiaj posłużyły mi do przygotowania urodzinowych dań. Jest to forma podziękowania moim Partnerom za współpracę oraz przekazanie prezentów, jakie możecie wygrać w tegorocznej edycji wielkiego urodzinowego konkursu: „Czwarte urodzinowe FOTO Wyzwanie z Just a SALAD!”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam. Szczegóły konkursu znajdziecie pod tym linkiem.

Zapraszam Was więc do wspólnego świętowania, korzystania z moich inspiracji oraz oczywiście włączenia się do wielkiej urodzinowej zabawy!

Sałatka z Czarnymi Oliwkami OLE! oraz Śledzikiem na Okrągło SEKO podana na Chlebie Razowym z Miodem BIO PUTKA

Imponująca przekąska, która podana podczas imprezy, z pewnością zniknie z półmiska w mgnieniu oka! To wyjątkowa sałatka, będąca niebanalną wariacją na temat tatara ze śledzia, który podałam na znakomitym lekko słodkim Chlebie Razowym BIO z PUTKI, pokrytym serkiem śmietankowym. Głównym bohaterem sałatki jest fenomenalny Śledzik na okrągło z kolorowym pieprzem marki SEKO, który połączyłam z awokado, morelami, jagodami goji oraz moimi ulubionymi czarnymi oliwkami OLE! To nieoczywiste zestawienie smaków i tekstur okazało się strzałem w dziesiątkę. Doskonale sprawdzi się zarówno na spotkaniach w większym gronie przyjaciół, jak i w ramach przystawki na eleganckiej, kameralnej kolacji.

Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 2/3 słoiczka Oliwek drylowanych czarnych OLE!
  • 1 opakowanie Śledzika na okrągło SEKO
  • 9 kromek Chleba Razowego z Miodem BIO PUTKA
  • 2 morele
  • 1 nieduże awokado
  • 2 łyżki jagód goji
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy, sok z cytryny
  • gałązki świeżego tymianku

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 18 trójkącików

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kawałki śledzia wyjmujemy z zalewy, osuszamy i drobno siekamy.
  2. Morele i awokado pozbawiamy pestek, kroimy w małą kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Oliwki odcedzamy, osuszamy i kroimy na plasterki.
  4. Jagody goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  5. Do miski ze śledzikiem, oliwkami, morelami, awokado i jagodami goji wlewamy oliwę, obficie pieprzymy, solimy do smaku i całość delikatnie mieszamy.
  6. Chleb smarujemy niewielką ilością serka śmietankowego, przekrawamy na dwa trójkąty i układamy na nim łyżkę przygotowanej sałatki. Na koniec dekorujemy listkami świeżego tymianku.

Sałatka z Salami Chips SOKOŁÓW, podana na omlecie z Mąki Szymanowskiej Ekologicznej usmażonym na Patelni WOLL DIAMOND

Widowiskowa, absolutnie wyśmienita sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Fundamentem tego dania jest puszysty, wytrawny omlet przygotowany z pszennej Mąki Szymanowskiej Ekologicznej POLSKIE MŁYNY, który upiekłam na niezastąpionej Patelni WOLL DIAMOND. Pokryłam go kozim serkiem, a następnie listkami rukoli i roszponki, kolorowymi warzywami: kukurydzą, pomidorkami i czerwoną cebulą. Znakomitego smaku oraz nietuzinkowego charakteru dodały temu daniu smakowite, doskonale doprawione SALAMI CHIPS o smaku śródziemnomorskim marki SOKOŁÓW. Gwarantuję Wam, że to danie będzie hitem na każdej imprezie tudzież dogłębnie poruszy Waszych bliskich podczas rodzinnego brunchu.

Z owocamiZ mięsem

SKŁADNIKI NA OMLETA:

  • 1 i 1/4 szklanki Mąki Szymanowskiej Ekologicznej (pszennej, typ 480)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek „L”
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • masło klarowane

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 120 g serka twarogowego koziego
  • 1 garść roszponki
  • 1 garść rukoli
  • 1 opakowanie Salami Chips o Smaku Śródziemnomorskim
  • 250-300 g pomidorków truskawkowych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 łyżki kukurydzy

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 5-6 dużych listków bazylii
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 2 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, miękkie masło, sól i cukier łączymy mikserem – ubijamy krótko, tylko do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy na niej masło klarowane. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
  3. Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  5. Salami Chips przekrawamy na pół.
  6. Omleta, po przestygnięciu, pokrywamy serkiem kozim, a następnie układamy na nim naprzemiennie listki sałat, kukurydzę, pomidorki, cebulę i Salami Chips. Całość, tuż przed podaniem skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Sałatka z serem żółtym Gouda SERENADA i koncentratem Chilli HOTZ, przygotowana z wykorzystaniem tarki do warzyw Welle Waffel BÖRNER

Oryginalne, urzekające smakiem oraz wyglądem danie, którego nie może zabraknąć na Waszych stołach, podczas letnich imprez w gronie przyjaciół. Obok świetnie sprawdzającego się nie tylko w deserach, duetu borówki i truskawki, mamy tu surowego buraka oraz znakomity ser żółty Gouda marki SERENADA. Buraka oraz ser pokroiłam na rewelacyjnej tarce Welle Waffel firmy BÖRNER, dzięki czemu sałatka nabrała jeszcze ciekawszego wyglądu. Do tego chrupiące płatki migdałowe oraz listki botwinki, roszponka i cudowne bratki. Całość połączona pikantnym dressingiem z fantastycznym koncentratem Chilli marki HOTZ stanowi niesamowicie harmonijną kompozycję smaków, do której na pewno wielokrotnie będziecie wracać.

BezglutenowaWegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1-2 garści roszponki
  • 1-2 garści listków botwinki
  • 10 truskawek
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/3 kostki Sera żółtego Gouda SERENADA
  • 1 duży burak podłużny (oliwa z oliwek, sól, cukier trzcinowy)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kwiatki bratków do dekoracji

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1  łyżeczka koncentratu Chilli HOTZ
  • 1  łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Ser żółty kroimy na tarce do warzyw Welle Waffel lub ścieramy na zwykłej tarce o grubych okach.
  4. Buraka kroimy na tarce do warzyw Welle Waffel lub kroimy na cienkie plasterki, a następnie nacieramy oliwą z dodatkiem cukru oraz soli i odstawiamy na około 15 minut.
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, podzielone na mniejsze kawałki listki botwinki, truskawki, borówki, zamarynowanego buraka oraz żółty ser. Całość polewamy dressingiem, posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy bratkami.

Tort urodzinowy przygotowany z wykorzystaniem Ekologicznej Czekolady Truskawkowej SUPER FUDGIO, Kawy Ziarnistej FIKA FLAVOUR oraz BIO Różdżki Smaku Jagoda HELPA

Spektakularny, niesamowicie smaczny deser, który z pewnością wprawi w zdumienie, każdego kogo nim poczęstujecie. Jego podstawą jest rewelacyjny ciasteczkowy spód z dodatkiem truskawkowej czekolady SUPER FUDGIO, który pokryłam warstwą kawowego sernika przygotowanego z dodatkiem aromatycznego naparu FIKA FLAVOUR. Następnie  dodałam pięknie prezentujący się jagodowy krem wyczarowany przez Różdżkę Smaku od HELPY, a całość pokryłam truskawkami, borówkami oraz kawałkami czekolady. Mój urodzinowy tort wykończyłam listkami mięty i bratkami, nadając mu tym samym wdzięku i niebanalnego charakteru. To naprawdę wyjątkowy deser, który z pewnością na długo zapadnie w pamięci również Waszych gości!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:

  • 160 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 70 g Ekologicznej Czekolady Truskawkowej SUPER FUDGIO

SKŁADNIKI NA KAWOWĄ WARSTWĘ:

  • 50 ml mocnej kawy FIKA FLAVOUR
  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 15 g żelatyny

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 100 g śmietanki kremówki (30%)
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jagodowe BIO Różdżki Smaku HELPA
  • 1/2 szklanki borówek
  • 10 truskawek
  • 10 g Ekologicznej Czekolady Truskawkowej SUPER FUDGIO
  • 1 garść bratków
  • 1 garść listków mięty do dekoracji

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 2 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6-8 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy na piasek, następnie dodajemy masę czekoladową i całość blendujemy do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 18-20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą ciasteczkową (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
  2. Twaróg, śmietanę, cukier puder oraz wystudzoną kawę miksujemy na gładko. Do małej miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy ją ok. 80 ml zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie wstawiamy miseczkę do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Bezpośrednio po rozpuszczeniu, żelatynę wlewamy do masy serowej cały czas miksując.
  3. Na schłodzony spód wylewamy, kawową masę sernikową i wstawiamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Pozostałą czekoladę kroimy w wąskie paseczki.
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  6. Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny fioletowy krem.
  7. Zwartość tortownicy przekładamy na paterę, smarujemy fioletowym kremem, a następnie układamy naprzemiennie truskawki i borówki. Całość posypujemy posiekaną czekoladą, dekorujemy listkami mięty oraz bratkami.

Świeczka zdmuchnięta, zatem spokojnie czekam aż spełni się moje urodzinowe życzenie! Jeszcze raz dziękuję Wam, za ten rok i już teraz zapraszam na kolejne urodzinowe przyjęcie, na którym mam nadzieję spotkamy się w jeszcze szerszym gronie.

1 Komentarz do "PRZYJĘCIE URODZINOWE – 4 LATA BLOGA"

  • comment-avatar
    Zuzia 28 czerwca 2020 (21:47)

    Najpiękniejsze życzenia dla Ciebie!

    Justynka! Uwielbiam przepisy na Twoje sałatki. Doceniam to, że Twoje propozycje są sezonowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo bardzo smaczne.
    Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka ziarenka zdrowia. Połączenie truskawek i sera korycińskiego z czarnuszką to niebo dla podniebienia.

    Pozdrawiam ciepło

    Zuzia Buczek

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny