PRZYJĘCIE URODZINOWE – 3 LATA BLOGA

Zatem minął kolejny rok mojej fantastycznej kulinarnej przygody, którą od trzech lat mam przyjemność prezentować Wam na blogu. Przygody, która niezmiennie jest moją wielką pasją i daje mi niesamowicie dużo radości. Z pewnością będę ją dalej rozwijać, dzieląc się z Wami, kolejnymi, wysmakowanymi pomysłami i tym samym zachęcając do przygotowywania sałatek z moich przepisów tudzież inspirowania się nimi i tworzenia własnych przepysznych, pełnych zdrowia i pięknie prezentujących się kompozycji.

Już teraz chciałam zaprosić Was na urodzinowe przyjęcie, w ramach którego przygotowałam dla Was 5 receptur. Tradycyjnie już, do współtworzenia mojej urodzinowej uczty zaprosiłam wszystkie firmy, których produkty miałam przyjemność prezentować i polecać Wam na moim blogu. Jest mi ogromnie miło, że zaproszenie to przyjęło aż 13 firm i to właśnie ich wyroby wykorzystałam do przygotowania mojej jubileuszowej imprezy.

Drodzy Partnerzy, tym samym ślicznie dziękuję Wam, za dotychczasową współpracę oraz za przekazanie prezentów, które Wy Drodzy Czytelnicy możecie wygrać w kolejnej edycji mojego wielkiego urodzinowego konkursu: „Trzecie urodzinowe FOTO Wyzwanie z Just a SALAD!”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam. Szczegóły zabawy znajdziecie pod tym linkiem (KILK KLIK).

Poniżej znajdziecie 4 sałatkowe propozycje, w tym oczywiście tort urodzinowy, a ponadto recepturę na rewelacyjną lemoniadę. Zatem serdecznie zapraszam na moje przyjęcie i do udziału w wielkiej urodzinowej zabawie!

Sałatka z czarnymi oliwkami OLE! i sucharkami MAMUT podana na desce WOODEN STUFF

Znakomita sałatka typu „finger food”, do przygotowania której wykorzystałam marynowane filety śledziowe w oleju, kiełki koniczyny, słodką kukurydzę, lekko ostrą czerwoną cebulę oraz pikantne pestki słonecznika. Całość podana na chrupiących sucharkach MAMUT pokrytych znakomitą tapenadą z czarnych oliwek krojonych OLE! tworzy bardzo fajną, niebanalną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas wieczornej imprezy o każdej porze roku. A jako że jemy również oczami, warto rozważyć dużą tacę lub małe deski, jako bardzo atrakcyjny, ale też praktyczny sposób podania tej przekąski. U mnie świetnie wykonany kawałeczek drewna od WOODEN STUFF.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 1 garść kiełków koniczyny
  • 1 słoiczek oliwek czarnych krojonych OLE! (2-3 łyżki oliwy z oliwek, świeżo mielone płatki chili)
  • 6 sucharków extra delikatesowych MAMUT
  • 3 nieduże marynowane filety śledziowe w oleju
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 niedużej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki prażonych pikantnych pestek słonecznika

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy oliwki, oliwę z oliwek, oraz świeżo mielone płatki chili i odrobinę soli. Całość miksujemy na jednolitą masę.
  2. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Filety śledziowe odcedzamy z zalewy na następnie kroimy na wąskie paseczki.
  4. Sucharki pokrywamy tapenadą z oliwek, a następnie układamy naprzemiennie kawałki śledzia, kukurydzę, cebulę, pestki słonecznika oraz kiełki koniczyny.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możecie wykorzystać inne ulubione kiełki albo listki roszponki lub rukoli.

Sałatka z grzankami z BIO chleba Żytniego PUTKA, koncentratem czosnku HOTZ oraz olejem z nasion Słonecznika BIO SemCo

Wyśmienita, słodko-wytrawna kompozycja, fantastycznie uzupełniających się smaków. Mamy tu słodkie truskawki i orzeźwiające pomidorki koktajlowe, połączone z charakternym serem pleśniowym. Do tego aromatyczne, domowe grzanki przygotowane z chleba Żytniego BIO od PUTKI, który przed usmażeniem pokryłam znakomitym, naturalnym koncentratem czosnkowym HOTZ. Całość dopełniłam roszponką skąpaną w bazyliowym dressingu wykonanym na bazie rewelacyjnego oleju z nasion Słonecznika BIO SemCo, na którym usmażyłam również moje grzanki. Wszystkie te składniki idealnie ze sobą współgrają tworząc niezwykle harmonijne danie, będące gwarancją niesamowitego kulinarnego doznania i którym warto uszczęśliwić swoich gości podczas eleganckiego przyjęcia.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 duże garści roszponki
  • 3 kromki Chleba Żytniego BIO PUTKA (3 łyżki oleju z nasion Słonecznika BIO SemCo, 2-3 łyżeczki koncentratu czosnku HOTZ)
  • 12 truskawek
  • 12 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z nasion Słonecznika BIO SemCo
  • 1  łyżeczka miodu
  • 1/3 łyżeczki koncentratu czosnku HOTZ
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 duża garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 3-4 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kromki chleba smarujemy koncentratem czosnku, kroimy je w kosteczkę, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem słonecznikowym. Smażymy na dość dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
  4. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Ser kroimy w kostkę.
  7. Na półmisek/deskę wykładamy naprzemiennie roszponkę, pomidorki, truskawki oraz kostki sera. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy grzankami.

Sałatka z Kabanosami Włoskimi SOKOŁÓW, Majonezem Kętrzyńskim o smaku chrzanowym z wykorzystaniem szatkownicy V-HEBEL BÖRNER

Kolorowa, pożywna i niesamowicie smaczna sałatka, gdzie wszystkie składniki znakomicie się uzupełniają tworząc bardzo harmonijną kompozycję. Wykorzystałam tu kabanosy Włoskie z Sokołowa oraz pokrojone, na rewelacyjnie sprawdzającej się w mojej kuchni szatkownicy V-HEBEL BÖRNER, brzoskwinie i paprykę. Dodały one mojej sałatce słodyczy, koloru ale też rześkości i letniego charakteru. Ponadto mamy tu zapewniający ostrość szczypiorek, chrupiące, prażone płatki migdałowe oraz zielony mix sałat. Całość, skropiona oliwą z oliwek i dopełniona intrygującym majonezem o smaku chrzanowym KĘTRZYŃSKI, smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sałatka doskonale sprawdzi się na hucznych, wakacyjnych imprezach ale również jako przekąska podczas spotkań w mniejszym gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat (oliwa z oliwek)
  • 1 opakowanie Kabanosów Włoskich SOKOŁÓW
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 2 duże brzoskwinie (sok z cytryny)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • 2 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  2. Paprykę i brzoskwinie kroimy na cienkie paseczki przy pomocy szatkownicy. Brzoskwinie skrapiamy sokiem z cytryny.
  3. Kabanosy kroimy na kawałki ok. 0,5-1 cm długości.
  4. Szczypiorek drobno siekamy.
  5. Na półmiski wykładamy naprzemiennie skropione oliwą liście sałaty, kabanosy, paseczki brzoskwini i papryki oraz majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania tak równiutkich paseczków wykorzystałam rewelacyjną szatkownicę V-HEBEL BÖRNER.

Lemoniada z sokiem ananasowym CYMES

Wyśmienita, orzeźwiająca lemoniada, idealna na upalne dni. Do jej przygotowania wykorzystałam doskonały w smaku sok ananasowy CYMES, napój aloesowy oraz sok wyciśnięty z limonki. Do tego truskawki, które dodały słodyczy oraz świeży ogórek i listki mięty, które wzmocniły orzeźwiający charakter lemoniady. Tak uzyskałam niebanalny, ciekawie prezentujący się napój, który doskonale sprawdzi się na wakacyjnych imprezach, piknikach czy spotkania grillowych, zaskakując Waszych przyjaciół nie tylko fantastycznym smakiem, ale też pięknym zapachem.

SKŁADNIKI:
|1 dzbanek|

  • 500 ml soku ananasowego CYMES
  • 250 ml wody gazowanej
  • 250 ml soku z aloesu
  • 4 truskawki
  • 1 ogórek krótki
  • 3 limonki
  • 1 garść listków mięty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Truskawki kroimy na plasterki
  2. Ogórka kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
  3. Z limonek wyciskamy sok.
  4. Do dzbanka wlewamy sok z limonki, ananasowy, aloesowy oraz wodę. Całość mieszamy, a następnie wrzucamy do dzbanka plasterki truskawek i ogórka oraz listki mięty. Lemoniadę odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Tort Urodzinowy z BIO chipsami kokosowymi BAKALLAND, biszkoptami POLSKIE MŁYNY i jagodową BIO Różdżką Smaku HELPA

Punktem obowiązkowym każdego przyjęcia urodzinowego jest oczywiście tort. Oczywiście na urodzinach Just a SALAD jest to deser podany w formie sałatki. I tak rewelacyjny, niewymagający pieczenia spód przygotowany z biszkoptów POLSKIE MŁYNY, suszonych daktyli, orzechów włoskich i oleju kokosowego, pokryłam słodkim, fioletowym kremem. Ów, zachwycający swoim kolorem oraz fenomenalnym smakiem krem, powstał w wyniku połączenia bitej śmietany, serka mascarpone oraz magicznej, jagodowej Różdżki Smaku od HELPY. Na nim ułożyłam moje ulubione owoce: truskawki, borówki, maliny oraz brzoskwinie. Całość  posypałam natomiast chrupiącymi, podprażonymi chipsami kokosowymi od BAKALLAND, udekorowałam listkami mięty i kwiatuszkami bratków.

Taki deser to znakomita alternatywa dla ciężkich, tradycyjnych tortów. Jego smak jest po prostu zachwycający, a przy tym nie jest ciężki i tak bardzo kaloryczny. Naprawdę warto go przygotować, nie tylko w dniu swoich urodzin. Jako że jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu, to być może będziecie mieli chęć go podarować Waszym bliskim w ramach jubileuszowego prezentu.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:

  • 1 opakowanie biszkoptów bez dodatku cukrów POLSKIE MŁYNY
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 200 g śmietanki kremówki (36%)
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jagodowe BIO Różdżki Smaku HELPA
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki malin
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 brzoskwinia
  • 2-3 łyżki BIO chipsów kokosowych Bakalland
  • 1 garść bratków
  • 1 garść listków mięty do dekoracji

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 3 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 8 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. Daktyle, biszkopty, orzechy i olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Różdżki Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny fioletowy krem.
  3. Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
  4. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki, a truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  5. Schłodzony spód przekładamy na paterę/talerz, smarujemy kremem, a następnie układamy naprzemiennie owoce. Całość posypujemy płatkami kokosa, dekorujemy listkami mięty oraz bratkami.

Świeczka zdmuchnięta! Pozostaje więc już tylko robić wszystko co w mojej mocy, aby nieco pomóc spełnieniu się tegorocznego życzenia!

Tymczasem dziękuję Wam wszystkim za ten rok i mam nadzieję, że na kolejnym urodzinowym przyjęciu spotkamy się w jeszcze szerszym gronie!

Brak komentarzy do "PRZYJĘCIE URODZINOWE - 3 LATA BLOGA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny