Wypełniony kolorowymi składnikami, pełen witamin i wartości odżywczych lunchbox, który z powodzeniem zaspokoi potrzeby brzuszków Waszych pociech w wieku szkolnym. Czerwony makaron z soczewicy, jarmuż, papryka, pomidory i kozi ser, a do tego uwielbiane przez dzieci parówki w fikuśnej formie tj. zapieczone w plastrach cukinii. Ja, do przygotowania lunchboxa wykorzystałam smakowite parówki SOKOLIKI z Sokołowa, którymi można się zajadać bez najmniejszych obaw, gdyż nie mają w składzie żadnych substancji dodatkowych i konserwantów. Serdecznie polecam wypróbować je właśnie w takiej odsłonei, zapewniając jednocześnie Waszym dzieciakom przepyszny posiłek, który umili im przerwę od nauki, dodając jednocześnie energii na resztę dnia.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy
- 2 garści jarmużu
- 1 opakowanie parówek bez konserwantów Sokoliki SOKOŁÓW
- 1 cukinia
- 80 g sera koziego (plastry)
- 1 nieduża żółta papryka
- 1 szklanka pomidorów truskawkowych
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
20 min. 18 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
- Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę.
- Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Brak komentarzy do "PRZERWA NA ZDROWIE"