PRZERWA NA ZDROWIE

Wypełniony kolorowymi składnikami, pełen witamin i wartości odżywczych lunchbox, który z powodzeniem zaspokoi potrzeby brzuszków Waszych pociech w wieku szkolnym. Czerwony makaron z soczewicy, jarmuż, papryka, pomidory i kozi ser, a do tego uwielbiane przez dzieci parówki w fikuśnej formie tj. zapieczone w plastrach cukinii. Ja, do przygotowania lunchboxa wykorzystałam smakowite parówki SOKOLIKI z Sokołowa, którymi można się zajadać bez najmniejszych obaw, gdyż nie mają w składzie żadnych substancji dodatkowych i konserwantów. Serdecznie polecam wypróbować je właśnie w takiej odsłonei, zapewniając jednocześnie Waszym dzieciakom przepyszny posiłek, który umili im przerwę od nauki, dodając jednocześnie energii na resztę dnia.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki makaronu np. świderki z czerwonej soczewicy
  • 2 garści jarmużu
  • 1 opakowanie parówek bez konserwantów Sokoliki SOKOŁÓW
  • 1 cukinia
  • 80 g sera koziego (plastry)
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 1 szklanka pomidorów truskawkowych
  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 18 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  3. Z cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy obieraczki lub szatkownicy kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które smarujemy niewielką ilością oleju, a następnie przekrawamy w poprzek na połówki. Parówki dzielimy na 4 równe części, a następnie każdą z nich owijamy półplastrami cukinii i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-18 minut, aż plastry cukinii i brzegi parówek zaczną się rumienić.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Plastry koziego sera kroimy w kosteczkę.
  7. Do lunchboxów wrzucamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Brak komentarzy do "PRZERWA NA ZDROWIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny