Choć co roku staram się zachwycić moich bliskich nowymi, niebanalnymi potrawami świątecznymi, to jest kilka takich dań, z których brakiem ciężko byłoby się pogodzić mojej rodzinie. Wśród nich prym wiedzie moja autorska sałatka ze śledziem i pierniczkami, bez której nie wyobrażam sobie wigilijnego spotkania. Obok rybki dodaję do niej pora, zielone jabłuszko, orzechy włoskie, suszone morele i koperek. Wszystko, połączone sosem majonezowo-musztardowym już smakuje naprawdę wyśmienicie, niemniej jednak to piernikowa nuta sprawia, że sałatka ta nabiera tego magicznego, świątecznego charakteru.
Bardzo istotny jest tutaj sposób podania – zawsze przygotowuję ją na katarzynce, posypuję piernikowym pudrem i dekoruję listkami koperku. Oczywiście uwieńczeniem całości dania jest zaserwowanie go na odświętnym, eleganckim talerzu, co bez wątpienia również działa na zmysły. W tym roku moje danie będzie zachwycać swoim smakiem na nowości od AMBITON – talerzyku obiadowym Galaxy – cała seria wygląda bardzo elegancko i będzie dumnie zdobić mój świąteczny stół. Zachęcam więc Was serdecznie zarówno do przygotowania mojej sałatki, jak i serwowania Waszych świątecznych specjałów na odświętnej zastawie – to właśnie jest mój przepis na udane święta!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
273,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 9 pierniczków np. katarzynek
- 2 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
- 1 zielone jabłko (sok z cytryny)
- 10 cm kawałek pora (biała część)
- 8 suszonych moreli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
15 min. 14 sztuk
PRZYGOTOWANIE:
- Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
- Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
- Morele kroimy na cienkie paseczki.
- Jabłko kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
- Pierniczki przekrawamy wzdłuż na połówki, pozostawiają dwie sztuki, które rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
- Koperek drobno siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji.
- Do szerokiej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki (poza pierniczkami), a następnie łączymy je z majonezem i musztardą. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy sałatkę na przygotowane pierniczki, a na koniec dekorujemy je listkami koperku.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 273,5 kcal | 7,8 g | 15,4 g | 27,8 g | 2,8 g |
Cała sałatka (14 sztuk) | 660 g | 1804,9 kcal | 51,6 g | 101,5 g | 183,8 g | 18,5 g |
2 komentarze do "PRZEPIS NA UDANE ŚWIĘTA"
Żona Wrona 14 grudnia 2018 (22:14)
Bardzo mi się podoba ten przepis! Proszę wyjaśnij co oznacza zielone jabłko? To ma być kwaśna szarlotkowa odmiana typu szara reneta? Czy taki Granny Smith?
Just a SALAD 15 grudnia 2018 (12:29)
Bardzo się cieszę, że sałatka przypadłą Ci do gustu. Jeśli chodzi o jabłko to świetnie sprawdzi się właśnie Granny Smith z uwagi na chrupiącą strukturę i jednocześnie słodko-kwaśny smak, a także piękny kolor (nie trzeba go obierać).