PRZEPIS NA UDANE ŚWIĘTA

Choć co roku staram się zachwycić moich bliskich nowymi, niebanalnymi potrawami świątecznymi, to jest kilka takich dań, z których brakiem ciężko byłoby się pogodzić mojej rodzinie. Wśród nich prym wiedzie moja autorska sałatka ze śledziem i pierniczkami, bez której nie wyobrażam sobie wigilijnego spotkania. Obok rybki dodaję do niej pora, zielone jabłuszko, orzechy włoskie, suszone morele i koperek. Wszystko, połączone sosem majonezowo-musztardowym już smakuje naprawdę wyśmienicie, niemniej jednak to piernikowa nuta sprawia, że sałatka ta nabiera tego magicznego, świątecznego charakteru.

Bardzo istotny jest tutaj sposób podania – zawsze przygotowuję ją na katarzynce, posypuję piernikowym pudrem i dekoruję listkami koperku. Oczywiście uwieńczeniem całości dania jest zaserwowanie go na odświętnym, eleganckim talerzu, co bez wątpienia również działa na zmysły. W tym roku moje danie będzie zachwycać swoim smakiem na nowości od AMBITON – talerzyku obiadowym Galaxy – cała seria wygląda bardzo elegancko i będzie dumnie zdobić mój świąteczny stół. Zachęcam więc Was serdecznie zarówno do przygotowania mojej sałatki, jak i serwowania Waszych świątecznych specjałów na odświętnej zastawie – to właśnie jest mój przepis na udane święta!

Bezmleczna Wegetariańska Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 14 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
  2. Pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cieniutkie półplasterki.
  3. Morele kroimy na cienkie paseczki.
  4. Jabłko kroimy w cienkie słupki po czym skrapiamy je sokiem z cytryny.
  5. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
  6. Pierniczki przekrawamy wzdłuż na połówki, pozostawiają dwie sztuki, które rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku.
  7. Koperek drobno siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji.
  8. Do szerokiej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki (poza pierniczkami), a następnie łączymy je z majonezem i musztardą. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy sałatkę na przygotowane pierniczki, a na koniec dekorujemy je listkami koperku.

2 komentarze do "PRZEPIS NA UDANE ŚWIĘTA"

  • comment-avatar
    Żona Wrona 14 grudnia 2018 (22:14)

    Bardzo mi się podoba ten przepis! Proszę wyjaśnij co oznacza zielone jabłko? To ma być kwaśna szarlotkowa odmiana typu szara reneta? Czy taki Granny Smith?

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 grudnia 2018 (12:29)

      Bardzo się cieszę, że sałatka przypadłą Ci do gustu. Jeśli chodzi o jabłko to świetnie sprawdzi się właśnie Granny Smith z uwagi na chrupiącą strukturę i jednocześnie słodko-kwaśny smak, a także piękny kolor (nie trzeba go obierać).

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny