PRZEPEŁNIONA DOBREM

Spektakularne danie, które zdumiewa fenomenalnym, harmonijnym smakiem, choć gromadzi składniki, jakich mogliście jeszcze nigdy wcześniej ze sobą nie łączyć. Cukinia, brzoskwinia i łosoś? Zapewniam Was, że z tych trzech surowców powstanie wyśmienity placuszek, który już sam w sobie jest rewelacyjną przekąską. Ja jednak postanowiłam przepełnić dobrem mój talerz i ów placuszek to dopiero początek, niesamowitego kulinarnego doznania.

I tak najpierw pokryłam go serkiem śmietankowym, a następnie wypełniłam roszponką skąpaną w ziołowym dressingu, a także chrupiącą papryką, słodko-kwaśnym agrestem, soczystą brzoskwinią, lekko ostrą cebulą oraz aromatycznymi, prażonymi migdałami. Całość uwieńczyłam znakomitym, wędzonym na zimno łosiem MOWI oraz dopełniłam kwiatami nasturcji, które nie tylko nadają ciekawego wyglądu ale też kreują smak tego dania.

W ten oto sposób powstała pełna witamin i wartości odżywczych kompozycja, o wyjątkowym smaku i finezyjnym wyglądzie. Serdecznie polecam przygotować ją  na wyjątkową okazję, kiedy chcecie zaskoczyć swoich bliskich bajecznym, przepełnionym dobrem daniem.

Jeśli natomiast jesteście ciekawi dlaczego wybrałam łososia MOWI, to już spieszę z odpowiedzią. Tak, faktycznie danie to zgłaszam do konkursu kulinarnego organizowanego na portalu Durszlak.pl… Niemniej jednak plastry MOWI miałam w lodówce w momencie kiedy konkurs był ogłaszany i generalnie sięgam po niego bardzo często. Łosoś budzi ostatnimi czasy sporo kontrowersji, a tak się składa, że to moja ulubiona ryba. Dlatego właśnie poszukiwałam certyfikowanego producenta, który zapewnia łososia najwyższej jakości, przywiązującego szczególną wagę do dobrostanu ryb, tak aby w konsekwencji zawierał możliwe dużo cennego kwasu OMEGA-3. Co więcej łososie MOWI są przy tym niesamowicie smaczne i znakomicie się prezentują. Naprawdę warto poczytać, spróbować i przekonać się o tym samemu.

Bezglutenowa Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA PLACUSZKA:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 plastry MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 1 nieduża brzoskwinia
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone płatki chili

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 1 garść roszponki
  • 4 plastry MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno
  • 1 brzoskwinia (sok z cytryny)
  • 1/2 szklanki zielonego agrestu
  • 1 papryka spiczasta
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kwiaty nasturcji

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 garstka listków świeżego oregano, tymianku i rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 11-13 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brzoskwinię i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie ją odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy, odciśniętą brzoskwinię oraz posiekanego drobno łososia.
  2. Mąkę, jajko oraz śmietanę miksujemy. Ciasto o jednolitej konsystencji łączymy z przygotowanymi na placuszka składnikami, doprawiamy pieprzem oraz mielonymi płatkami chili.
  3. Placuszka smażymy na mocno rozgrzanym oleju (na niedużym ogniu), z obydwu stron, aż osiągnie złocisty kolor (po około 3-4 min z każdej strony). Gotowego placka wykładamy na ręcznik papierowy.
  4. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  5. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  6. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
  7. Agrest przekrawamy na pół, a brzoskwinię kroimy na półksiężyce i skrapiamy sokiem z cytryny.
  8. Plastry łososia kroimy na mniejsze podłużne kawałeczki, z których tworzymy ruloniki.
  9. Placuszka pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy na nim naprzemiennie paprykę, cebulę, agrest, brzoskwinię oraz kawałki łososia. Całość skrapiamy dressingiem, posypujemy płatkami migdałowymi oraz dekorujemy kwiatkami nasturcji.

Brak komentarzy do "PRZEPEŁNIONA DOBREM"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny