Smakowita, pożywna, a zarazem lekka sałatka, pełna witamin i minerałów. Mamy tu czarny ryż z roszponką oraz przywołujące wiosnę, rzodkiewki, pomidorki i rzeżuchę, które przebijają się przez okruszki białego sera. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu – co prawda wymaga ugotowania czarnego ryżu, co zajmuje chwilę czasu, ale to wydarzenie możecie zaplanować dzień wcześniej. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, gwarantując udany początek naszego dnia.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki czarnego ryżu
- 1 garść roszponki
- 2 garści rzeżuchy
- 6-8 rzodkiewek
- 120 g białego sera chudego
- 10-12 pomidorów koktajlowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżeczek olej z ostropestu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (opcjonalnie)
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
15 min.
35-40 min.
2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Uprzednio opłukany ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu przez około 40 min, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
- Rzodkiewki kroimy na półplasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Czarny ryż łączmy z dressingiem, a następnie delikatnie mieszamy z roszponką, rzeżuchą, pomidorkami, rzodkiewkami i pokruszonym białym serem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie przygotować również jogurtowy sos ziołowy oraz dodać ulubione pestki np. dyni lub słonecznika.
1 Komentarz do "PRZEBIŚNIEŻEK"
Marlena 27 kwietnia 2017 (19:14)
Faktycznie prosta a zarazem bardzo fajna, cieszę się, że nie muszę kombinować, tyle tutaj ciekawych kompozycji.