PREZENT OD WNUCZKA

Niejeden wnuczek potwierdzi, że potrawy naszych babć nie mają sobie równych. Niemniej jednak odwrócenie ról i poczęstowanie naszych Dziadków własnoręcznie wykonaną sałatką, może być naprawdę bardzo miłym prezentem, szczególnie przy okazji styczniowego święta. Takie danie powinno być nie tylko wyśmienite i pięknie podane, ale również bogate w substancje odżywcze. I tak w diecie seniora nie powinno brakować błonnika, a jego duża ilość zawarta jest w pełnoziarnistym kuskus oraz białka, którego źródłem jest mięso – u mnie smakowita Szynka Basiuni z Sokołowa. Do tego kolorowe, bogate w cenne minerały i witaminy warzywa oraz kiełki, a także rewelacyjnie odnajdująca się w tej sałatce suszona morwa, która wykazuje działanie wspomagające w zapobieganiu chorobom metabolicznym, przede wszystkim cukrzycy i miażdżycy. Cała kompozycja smakuje naprawdę doskonale i z pewnością byłaby niesamowicie miłym prezentem od ukochanego wnuczka.

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju z ostropestu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka listków oregano
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  3. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
  4. Szynkę kroimy na kwadraciki.
  5. Awokado kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach.
  8. W szerokiej misce wszystkie składniki sałatki łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy na talerze/półmisek.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam bardzo smaczną Szynkę Basiuni z Sokołowa.

Brak komentarzy do "PREZENT OD WNUCZKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny