Niejeden wnuczek potwierdzi, że potrawy naszych babć nie mają sobie równych. Niemniej jednak odwrócenie ról i poczęstowanie naszych Dziadków własnoręcznie wykonaną sałatką, może być naprawdę bardzo miłym prezentem, szczególnie przy okazji styczniowego święta. Takie danie powinno być nie tylko wyśmienite i pięknie podane, ale również bogate w substancje odżywcze. I tak w diecie seniora nie powinno brakować błonnika, a jego duża ilość zawarta jest w pełnoziarnistym kuskus oraz białka, którego źródłem jest mięso – u mnie smakowita Szynka Basiuni z Sokołowa. Do tego kolorowe, bogate w cenne minerały i witaminy warzywa oraz kiełki, a także rewelacyjnie odnajdująca się w tej sałatce suszona morwa, która wykazuje działanie wspomagające w zapobieganiu chorobom metabolicznym, przede wszystkim cukrzycy i miażdżycy. Cała kompozycja smakuje naprawdę doskonale i z pewnością byłaby niesamowicie miłym prezentem od ukochanego wnuczka.
SKŁADNIKI:
- 1/3 szklanki pełnoziarnistego kuskus
- 2 duże garści jarmużu
- 1 garść kiełków brokuła
- 3 plastry szynki
- 10 pomidorów koktajlowych czerwonych
- 10 pomidorów koktajlowych żółtych
- 1 nieduże awokado (sok z cytryny)
- 2-3 łyżki suszonej morwy białej
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oleju z ostropestu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka listków oregano
- 2 łyżki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Szynkę kroimy na kwadraciki.
- Awokado kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach.
- W szerokiej misce wszystkie składniki sałatki łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy na talerze/półmisek.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam bardzo smaczną Szynkę Basiuni z Sokołowa.
Brak komentarzy do "PREZENT OD WNUCZKA"