Bez wątpienia duet idealny: bezwzględnie pyszna sałatka z egzotyczną nutą i bezkompromisowo ostra Krwawa Marry. Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę, mango, orzeszki ziemne, kolendrę, ser z niebieską pleśnią i kurczaka-curry wzbogaconego rewelacyjnym Ketchupem Kotlin Łagodnym Premium. Sos ten jest zdecydowanie godny polecenia, gdyż nie dość, że ma doskonały smak i idealną konsystencję, to jeszcze wyprodukowano go bez octu, bez konserwantów i bez substancji wzmacniających smak, a w to miejsce zużyto aż 170 g pomidorów na 100 g produktu. Sałatka z drinkiem to idealne połączenie na każdą imprezę, które z pewnością zachwyci Waszych gości. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść sałaty rzymskiej (olej arachidowy, sól himalajska)
- 1/2 mango
- 120 g polędwicy z kurczaka ekologicznego (1 łyżka curry, sól, olej do smażenia)
- Ketchup Kotlin Łagodny Premium
- 1 nieduża szpiczasta papryka czerwona
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- Listki świeżej kolendry
SKŁADNIKI NA DRINKI:
/dla 2 osób/
- 200 ml soku pomidorowego
- 100 ml wódki
- 40 ml soku z limonki
- Kilka kropli tabasco
- Świeżo mielony pieprz, sól himalajska
- Listki kolendry do dekoracji
- Kostki lodu
25 min. 11-13 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni, a po wystygnięciu smarujemy je odrobiną oleju, żeby ładnie się błyszczały.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą curry i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Sałatę rzymską siekamy na dość drobne kawałki.
- Z mango wykrawamy kuleczki lub kroimy go w kostkę.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- W szklanym naczyniu układamy na dnie sałatę rzymską doprawioną odrobiną soli i skropioną olejem arachidowym i kolejne cząstki kurczaka, które polewamy ketchupem, cząstki mango, paprykę ser z niebieską pleśnią i orzeszki. Całość dekorujemy listkami kolendry.
PRZYGOTOWANIE DRINKÓW:
- W shakerze mieszamy energicznie wszystkie składniki, a następnie przelewamy do szklanek wypełnionych lodem.
- Drinki dekorujemy listkami świeżej kolendry.
DODATKOWE UWAGI:
- Olej arachidowy możecie zastąpić innym ulubionym olejem lub oliwą.
- Sałatkę możecie równie dobrze podać z pikantnym sokiem pomidorowym.
Brak komentarzy do "POMIDOROWA IMPREZA BEZ OGRANICZEŃ"