POMARAŃCZOWA BRUKSELKA

Ależ to jest pyszne danie! Próbowaliście już świeżych listków brukselki? Są znakomitym dodatkiem do sałatek! Połączyłam je z mixem ziarenek, dodałam suszoną żurawinę, pomarańczę, pestki dyni oraz wędzony ser biały. To fantazyjne zestawienie składników uznaję za prawdziwe kulinarne dzieło, z którego jestem bardzo dumna! Doskonałe na lekki, choć pożywny wegetariański obiad tudzież kolację. Świetnie sprawdzi się również do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Musicie spróbować!

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść listków brukselki
  • 50 g mixu ziaren (ryż parboiled, bulgur, ryż czerwony, kasza owsiana)
  • 1 duża pomarańcza
  • 100 g białego sera wędzonego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki pestek dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • około 2 cm papryczki chili
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomarańczę filetujemy wykorzystując nadmiar soku do dressingu.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  4. Suszoną żurawinę zalewamy na około 30 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
  5. Mix ziaren gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 min, odcedzamy, wrzucamy do miski wraz z listkami brukselki oraz żurawiną i łączymy z połową przygotowanego dressingu. Całość wykładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym serem białym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Lunch Mix ryż parboiled, bulgur, ryż czerwony, kasza owsiana marki KUPIEC.

Brak komentarzy do "POMARAŃCZOWA BRUKSELKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny