Ależ to jest pyszne danie! Próbowaliście już świeżych listków brukselki? Są znakomitym dodatkiem do sałatek! Połączyłam je z mixem ziarenek, dodałam suszoną żurawinę, pomarańczę, pestki dyni oraz wędzony ser biały. To fantazyjne zestawienie składników uznaję za prawdziwe kulinarne dzieło, z którego jestem bardzo dumna! Doskonałe na lekki, choć pożywny wegetariański obiad tudzież kolację. Świetnie sprawdzi się również do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Musicie spróbować!
SKŁADNIKI:
- 1 garść listków brukselki
- 50 g mixu ziaren (ryż parboiled, bulgur, ryż czerwony, kasza owsiana)
- 1 duża pomarańcza
- 100 g białego sera wędzonego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżki octu winnego białego
- około 2 cm papryczki chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańczę filetujemy wykorzystując nadmiar soku do dressingu.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Suszoną żurawinę zalewamy na około 30 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Mix ziaren gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 min, odcedzamy, wrzucamy do miski wraz z listkami brukselki oraz żurawiną i łączymy z połową przygotowanego dressingu. Całość wykładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym serem białym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Lunch Mix ryż parboiled, bulgur, ryż czerwony, kasza owsiana marki KUPIEC.
Brak komentarzy do "POMARAŃCZOWA BRUKSELKA"