POJEDYNEK NA ROSZPONCE

Starcie czerwonej i czarnej porzeczki, to dla mnie raczej towarzyskie spotkanie niż sprawa życia i śmierci, gdyż ja osobiście bardzo lubię obie wersje kolorystyczne. Wy natomiast już sami zdecydujcie, czy któraś z nich wygra w tej rywalizacji, czy też tak jak na moim talerzu będzie remis. W każdym razie nie może tu zabraknąć świadków. Do tej roli zaprosiłam roszponkę, ser z niebieską pleśnią oraz kiełki i pestki słonecznika. Wszystkie te składniki znakomicie komponują się ze słodko-kwaśnymi porzeczkami, a sałatka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Rukolę oraz kiełki słonecznika płuczemy i suszymy.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
  5. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  6. Rukolę, kiełki słonecznika i połowę ilości pestek słonecznika łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy kostki sera oraz posypujemy porzeczkami i pozostałą ilością pestek słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeśli lubicie pestki słonecznika, warto uprażyć ich większą ilość, a następnie przechowywać w słoiku (w ciemnym i chłodnym miejscu).

Brak komentarzy do "POJEDYNEK NA ROSZPONCE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny