Propozycja na każdą okazję, czyli niesamowicie prosta w przygotowaniu i jednocześnie niebanalna w smaku sałatka, do której przygotowania wykorzystałam smakowite SALAMI CHIPS z Sokołowa. Ta pofalowana przekąska, doskonale odnalazła się w zestawieniu ze słodkim mango, suszonymi pomidorami, zielonymi szparagami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Całość smakuje naprawdę wyjątkowo, a wykonanie tego dania zajmuje niespełna 15 minut. Doskonale sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie przyjaciół – w ramach hucznej imprezy lub jeśli planujecie zaprosicie przyjaciół na film albo do wspólnego kibicowania przy jakimś sportowym wydarzeniu.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
186,6 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie SALAMI CHIPS Klasycznych Sokołów
- 1 nieduże mango
- 8 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (sól)
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka listków oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
5 min.
5 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Listki oregano drobno siekamy, mieszamy z olejem z suszonych pomidorów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Suszone pomidory kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
- Mango obieramy, a następnie przy pomocy wykrawaczki wycinamy z niego kulki lub kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, szparagi, mango, suszone pomidory i SALAMI CHIPS. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 186,6 kcal | 43,1 g | 15,8 g | 8,4 g | 2,5 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 745 g | 1 390,3 kcal | 32,1 g | 117,8 g | 62,5 g | 19,2 g |
Salami Chips Sokołów – możliwa obecność selera, gorczycy, soi, pochodnych melka

Brak komentarzy do "POFALOWANA PRZEKĄSKA"