PIZZA HOTZ

Bezprecedensowa, niezwykle aromatyczna i przede wszystkim fenomenalna w smaku kompozycja inspirowana kuchnią śródziemnomorską. To sałatka podana na domowej pizzy pokrytej fantastycznym bazyliowym pesto od firmy HOTZ. Ten produkt zdecydowanie zasługuje na uwagę. Koncentruje w sobie wyjątkowy, naturalny smak, który nie jest łatwo uzyskać nawet przygotowując domowe pesto. A jako, że ma bezbłędny skład, naprawdę warto po niego sięgać, chcąc w szybki sposób urozmaicić przygotowywane przez siebie dania. Świetnie pasuje do pieczywa, makaronów, serów, sałat, a także do pizzy!

Mój włoski, bazyliowy wypiek, po przestygnięciu pokryłam charakterystycznymi dla słonecznej Italii: mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz brzoskwiniami, a do tego hiszpański specjał tj. chorizo. Całość połączona miksem rukoli i roszponki skąpanymi w ziołowym dressingu okazała się znakomitym, niezwykle harmonijnym daniem. Efekt jest naprawdę niepowtarzalny!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA PIZZĘ:

  • 280 g mąki pszennej do pizzy
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki Pesto z Bazylii HOTZ

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 100 g chorizo
  • 250 g mini mozzarelli
  • 2 brzoskwinie (sok z cytryny)
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 garstka listków świeżego oregano, tymianku i rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 12 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Przykrywamy i odstawić na około 15 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Całość mieszamy łyżką, a następnie przez około 15 minut wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości (u mnie 4 prostokąty) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią.
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  5. Kuleczki sera odcedzamy i wysuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
  6. Chorizo kroimy na cienkie plasterki.
  7. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  8. Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  9. Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

Brak komentarzy do "PIZZA HOTZ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny