Bezprecedensowa, niezwykle aromatyczna i przede wszystkim fenomenalna w smaku kompozycja inspirowana kuchnią śródziemnomorską. To sałatka podana na domowej pizzy pokrytej fantastycznym bazyliowym pesto od firmy HOTZ. Ten produkt zdecydowanie zasługuje na uwagę. Koncentruje w sobie wyjątkowy, naturalny smak, który nie jest łatwo uzyskać nawet przygotowując domowe pesto. A jako, że ma bezbłędny skład, naprawdę warto po niego sięgać, chcąc w szybki sposób urozmaicić przygotowywane przez siebie dania. Świetnie pasuje do pieczywa, makaronów, serów, sałat, a także do pizzy!
Mój włoski, bazyliowy wypiek, po przestygnięciu pokryłam charakterystycznymi dla słonecznej Italii: mozzarellą, suszonymi pomidorami oraz brzoskwiniami, a do tego hiszpański specjał tj. chorizo. Całość połączona miksem rukoli i roszponki skąpanymi w ziołowym dressingu okazała się znakomitym, niezwykle harmonijnym daniem. Efekt jest naprawdę niepowtarzalny!
SKŁADNIKI NA PIZZĘ:
- 280 g mąki pszennej do pizzy
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki Pesto z Bazylii HOTZ
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 100 g chorizo
- 250 g mini mozzarelli
- 2 brzoskwinie (sok z cytryny)
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 garstka listków świeżego oregano, tymianku i rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 5 min. 12 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozkruszamy, mieszamy z wodą, cukrem i 1 łyżeczką mąki. Przykrywamy i odstawić na około 15 minut, aż rozczyn spieni się. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Całość mieszamy łyżką, a następnie przez około 15 minut wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto zagniatamy, po czym podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, dzielimy na placki pożądanej wielkości (u mnie 4 prostokąty) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokrywamy pesto, posypujemy rozmarynem i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół), aż boki ciasta ładnie się zarumienią.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kuleczki sera odcedzamy i wysuszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
- Chorizo kroimy na cienkie plasterki.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na przestudzone spody wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "PIZZA HOTZ"