Rewelacyjna, wiosenno-wielkanocna propozycja, w której odnajdziecie fantastyczny duet jajeczek przepiórczych i anchois, a także chrupiące rzodkiewki, słodką kukurydzę i przesympatyczne zielone orzeszki pistacjowe. Ja posłużyłam się pistacjami pieczonymi w piecu Bakkalland, które szczerze Wam rekomenduję. Otóż po pierwsze smakują wyśmienicie, ale także są dorodne, pięknie zielone, a także pootwierane na tyle, że ze skorupki, z łatwością możemy wydobyć orzeszki. Pamiętajcie też, że pistacje wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają. Zdecydowanie warto dodawać je nie tylko do sałatek, ale także zjadać w formie przekąski.
Natomiast wracając do mojej kompozycji, to strzałem w dziesiątkę okazało się dopełnienie jej sosem przygotowanym na bazie liści rzodkiewki z dodatkiem czosnku. Rewelacyjnie połączył on wszystkie składniki, sprawiając jednocześnie, że sałatka nabrała bardzo oryginalnego smaku. Serdecznie polecam ją zarówno na świąteczny stół, jak i na przystawkę na przykład podczas uroczystej kolacji.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
172,9 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 4-5 liści sałaty rzymskiej baby
- 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz
- 8-10 jajeczek przepiórczych
- 4-6 g rzodkiewek
- 8-10 filecików anchois
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 40 g pistacji prażonych w piecu Bakalland (w łupinach)
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu ekologicznego
- 1 garść liści rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 4-5 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 4-5 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, a fileciki anchois przekrawamy na połówki.
- Obrane pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Roszponkę i porwane listki sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie wraz z rzodkiewkami, jajeczkami, anchois, odcedzoną kukurydzą oraz polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, całość posypujemy pistacjami.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast anchois w sałatce tej znakomicie odnajdzie łosoś tudzież makrela wędzona.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 172,9 kcal | 8 g | 12,8 g | 7,4 g | 1,8 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 495,3 g | 855 kcal | 39,4 g | 63,4 g | 36,8 g | 8,64 g |
*Pistacje prażone w piecu Bakalland mogą zawierać gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję, mleko oraz sezam
Brak komentarzy do "PISTACJOWA WIOSNA"