PISTACJOWA WIOSNA

Rewelacyjna, wiosenno-wielkanocna propozycja, w której odnajdziecie fantastyczny duet jajeczek przepiórczych i anchois, a także chrupiące rzodkiewki, słodką kukurydzę i przesympatyczne zielone orzeszki pistacjowe. Ja posłużyłam się pistacjami pieczonymi w piecu Bakkalland, które szczerze Wam rekomenduję. Otóż po pierwsze smakują wyśmienicie, ale także są dorodne, pięknie zielone, a także pootwierane na tyle, że ze skorupki, z łatwością możemy wydobyć orzeszki. Pamiętajcie też, że pistacje wyróżniają się wysoką zawartością witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i uspokajają. Zdecydowanie warto dodawać je nie tylko do sałatek, ale także zjadać w formie przekąski.

Natomiast wracając do mojej kompozycji, to strzałem w dziesiątkę okazało się dopełnienie jej sosem przygotowanym na bazie liści rzodkiewki z dodatkiem czosnku. Rewelacyjnie połączył on wszystkie składniki, sprawiając jednocześnie, że sałatka nabrała bardzo oryginalnego smaku. Serdecznie polecam ją zarówno na świąteczny stół, jak i na przystawkę na przykład podczas uroczystej kolacji.

Bezglutenowa Z rybą

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
172,9 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu ekologicznego
  • 1 garść liści rzodkiewki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 4-5 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 4-5 minut, po czym zalewamy zimną wodą i obieramy.
  3. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a fileciki anchois przekrawamy na połówki.
  4. Obrane pistacje siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  5. Roszponkę i porwane listki sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie wraz z rzodkiewkami, jajeczkami, anchois, odcedzoną kukurydzą oraz polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, całość posypujemy pistacjami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast anchois w sałatce tej znakomicie odnajdzie łosoś tudzież makrela wędzona.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.
PISTACJOWA WIOSNA. Rewelacyjne sałatka z pistacjami, jajeczkami przepiórczymi, anchois, rzodkiewkami kukurydzą i sosem z liści rzodkiewki.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g172,9 kcal8 g12,8 g7,4 g1,8 g
Cała sałatka (2 porcje)495,3 g855 kcal39,4 g63,4 g36,8 g8,64 g
ALERGENY*: jaja, ryba (anchois), gorczyca, mleko i pochodne, orzechy (pistacjowe)
*Pistacje prażone w piecu Bakalland mogą zawierać gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, soję, mleko oraz sezam
Summary
recipe image
Recipe Name
PISTACJOWA WIOSNA
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "PISTACJOWA WIOSNA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny