Przepyszna, oryginalna i bardzo pożywna sałatka, której pierwszoplanowym bohaterem są naleśniki wypełnione pastą warzywną z grillowanej cukinii i curry. Te smakowite ślimaczki, które świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska doskonale odnalazły się w mojej piknikowej kompozycji. Dodałam do niej słodkie brzoskwinie, suszone pomidory, chrupiące orzechy włoskie i zaostrzyłam smak posiekanym szczypiorkiem. Serdecznie polecam zabrać ją ze sobą na piknik, grzybobranie tudzież podać ją na kolację – szczególnie w drugiej połowie lata.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
|około 5 sztuk|
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 100 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 naleśniki (z powyższego przepisu)
- 3 łyżki pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry
- 2 garści mixu sałat
- 1 brzoskwinia
- 8 suszonych pomidorów z oleju
- 1/2 pęczka grubego szczypiorku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 6 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dolewamy mleko, wodę oraz doprawiamy solą i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy olej, ponownie miksujemy, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej.
- Naleśniki smarujemy pastą warzywną, zwijamy w ścisły w rulon i kroimy na plasterki około 1 cm grubości.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy na niezbyt duże cząstki.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, suszone pomidory, żurawinę, cząstki brzoskwiń, orzechy włoskie oraz pokrojone naleśniki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy olejem z suszonych pomidorów, a na koniec posypujemy szczypiorkiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Naleśniki nadziałam rewelacyjną w smaku i bezbłędną w składzie pastą warzywną WAWRZYNIEC z grillowaną cukinią i curry.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 180,1 kcal | 4,7 g | 11,6 g | 15,1 g | 2,0 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 1 170,0 g | 2 107,1 kcal | 55,3 g | 135,9 g | 176,6 g | 23,5 g |
Summary
Recipe Name
PIKNIKOWY ŚLIMACZEK
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "PIKNIKOWY ŚLIMACZEK"