Chipsy, słone paluszki, orzeszki, pizza… to obfitujące w kalorie, tłuste przekąski, po które często sięgamy podczas oglądania piłkarskich rozgrywek. Faktem jest, że kibicowanie przed telewizorem, to duży wydatek energetyczny, szczególnie jeśli padają gole lub nie zgadzamy się z opinią sędziego. Dlatego warto zadbać o to, aby menu kibica było pożywne, ale jednocześnie bogate w substancje odżywcze. Moja propozycja, idealna na wspólne oglądanie meczu z przyjaciółmi, to wyśmienita, pełnowartościowa sałatka, o niebanalnym smaku i niezwykle interesującym wyglądzie. Mamy tu rukolę i endywię skąpane w aromatycznym winegrecie, kiwi, zielony groszek, bardzo ciekawie prezentujące się sezamowo-ryżowe piłeczki oraz kabanosy. Sałatka ta z powodzeniem zastąpi niezdrowe przekąski, dodając jednocześnie energii, potrzebnej to kibicowania swojej drużynie. Szczególnie polecam wykorzystać kabanosy piri-piri od Henryka Kani, których pikantny smak doskonale uzupełnia całą kompozycję. Co więcej kiełbaski te są wolne od konserwantów, barwników wzmacniaczy smaku czy też stabilizatorów i zawierają aż 182 g mięsa na 100 g produktu. Ta sałatka to absolutnie pierwsza liga – jestem przekonana, że zachwyci każdego kibica!
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 2 garści endywii
- 2/3 szklanki suchego ryżu do sushi (sól)
- 3-4 łyżki czarnego sezamu
- 120 g kabanosów Maestro Henryk Kania Piri Piri
- 3/4 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 2 kiwi
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 13-19 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż dokładnie płuczemy, odsączamy, a następnie zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody. Ryż gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy garnek na ok. 15 min nie zdejmując przykrywki tak, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.
- Sezam prażymy na suchej patelni.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (w zależności od producenta zajmuje to mniej więcej od 3 do 9 min), a następnie odcedzamy.
- Kabanosy kroimy na kawałki długości około 0,5-1 cm.
- Kiwi dzielimy na ćwiartki, które następnie kroimy na plasterki.
- Przestygnięty ryż mieszamy z sezamem, doprawiamy solą, po czym przystępujemy do formowania piłeczek. Na jedną rękę kładziemy kawałek folii spożywczej (około 20 cm x 20 cm), układamy na niej 1 czubatą łyżeczkę ryżu z sezamem. Folię ścisło obwijamy wokół ryżu formując kształt kulki, po chwili odwijamy, odkładamy na bok i lepimy kolejne piłeczki.
- Rukolę i endywię układamy na talerzu, następnie wykładamy naprzemiennie kabanosy, kiwi i groszek. Całość polewamy dressingiem, a na koniec rozstawiamy ryżowe piłeczki.
DODATKOWE UWAGI:
- Po uformowaniu kilku kulek, folia może zacząć się rwać, dlatego rekomenduję, aby za każdym razem przesuwać odrobinę miejsce, gdzie nałożymy łyżeczkę ryżu. Wówczas jeden kawałek folii powinien wystarczyć do przygotowania wszystkich piłeczek.
Brak komentarzy do "PIERWSZA LIGA"