Pierniki, pomarańcze, buraki, orzechy włoskie – tymi składnikami bez wątpienia pachną święta Bożego Narodzenia. Zapewniam Was, że zestawienie ich na jednym talerzu, z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, kaszą pęczak oraz rukolą zaskoczy Was fantastycznym smakiem. Tej sałatki z pewnością nie zabraknie na moim świątecznym stole, stanowiąc dodatek do pasztetu oraz pieczonych mięs. Tym z Was, którzy w Boże Narodzenie stawiają na tradycyjne potrawy polecam ją przygotować w okresie świątecznym tudzież W karnawale. Jestem przekonana, że będziecie wracać do tego przepisu również w ciągu roku!
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1/3 szklanki suchej kaszy pęczak
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1 ugotowany burak
- 3 łyżki ziarenek granatu
- 1 pierniczek typu katarzynka (bez lukru)
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min.
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pomarańczę filetujemy (sok wykorzystujemy do dresingu).
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Buraka osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w kostkę.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Orzechy siekamy.
- Pierniczka ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Kaszę łączymy z 1 łyżką dressingu, a następnie delikatnie mieszamy z rukolą, cząstkami pomarańczy, orzechami oraz kostkami ser. Przekładamy na półmisek, układamy kostki buraka, posypujemy piernikowym pudrem i polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy do "PIERNIKOWY PĘCZAK"