PIERNIKOWY PĘCZAK

Pierniki, pomarańcze, buraki, orzechy włoskie – tymi składnikami bez wątpienia pachną święta Bożego Narodzenia. Zapewniam Was, że zestawienie ich na jednym talerzu, z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, kaszą pęczak oraz rukolą zaskoczy Was fantastycznym smakiem. Tej sałatki z pewnością nie zabraknie na moim świątecznym stole, stanowiąc dodatek do pasztetu oraz pieczonych mięs. Tym z Was, którzy w Boże Narodzenie stawiają na tradycyjne potrawy polecam ją przygotować w okresie świątecznym tudzież W karnawale. Jestem przekonana, że będziecie wracać do tego przepisu również w ciągu roku!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść rukoli
  • 1/3 szklanki suchej kaszy pęczak
  • 100 g sera z niebieska pleśnią
  • 1 ugotowany burak
  • 3 łyżki ziarenek granatu
  • 1 pierniczek typu katarzynka (bez lukru)
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pomarańczę filetujemy (sok wykorzystujemy do dresingu).
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  4. Buraka osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w kostkę.
  5. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  6. Orzechy siekamy.
  7. Pierniczka ścieramy na tarce o małych oczkach.
  8. Kaszę łączymy z 1 łyżką dressingu, a następnie delikatnie mieszamy z rukolą, cząstkami pomarańczy, orzechami oraz kostkami ser. Przekładamy na półmisek, układamy kostki buraka, posypujemy piernikowym pudrem i polewamy pozostałym sosem.

Brak komentarzy do "PIERNIKOWY PĘCZAK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny