PIĘKNA I BESTIA

Przepiękne, słodkie malinki, połączone z grillowaną kaszanką z aromatycznym kozim serem, orzeźwiającymi pomidorami malinowymi i lekko ostrą cebulą… to mogłoby się wydawać dość zaskakujące zestawienie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę.

Kaszanka, która za sprawą wysokiej zawartości żelaza, cynku i witamin z grupy B w ostatnim czasie została włączona na listę superfoods, przez wielu wciąż uznawana jest za posiłek dla biedoty, jakim niekoniecznie należy częstować gości na wykwintnym przyjęciu. Nic bardziej mylnego i ta sałatka jest na to dowodem! Serdecznie zachęcam Was do jej przygotowania, zarówno w ramach eleganckiej kolacji, podsmażając kaszankę na patelni, jak i grillowego przyjęcia w ogrodzie, wrzucając ją na ruszt.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat
  • 3 kaszanki gryczane
  • 100 g sera pleśniowego koziego (rolada)
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 i 1/2 szklanki malin
  • 1 czerwona cebula
  • gęsty sos balsamiczny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 6-10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę.
  2. Kozi ser kroimy na stosunkowo cienkie plasterki lub półplasterki (jeśli roladka jest znacznie grubsza niż kaszanka).
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, maliny, pomidory i cebulę.
  5. Kaszankę kroimy na plastry około 1 cm grubości, kładziemy je tacce grillowej lub na patelni i grillujemy/podsmażamy aż zacznie się rumienić i delikatnie zmięknie (niezbyt długo gdyż zacznie się rozpadać), wówczas obracamy na drugą stronę, usuwamy osłonki i układamy na wierzch półplasterki koziego sera, a po upływie około 1 minuty zdejmujemy z rusztu i układamy na półmisku z sałatą, którą tuż przed wyłożeniem kaszanki skrapiamy dressingiem. Na koniec całość polewamy gęstym sosem balsamicznym.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Kaszankę Gryczaną Grill House z Sokołowa.
Sałatka z kaszanką i malinami
Sałatka z kaszanką i malinami
Sałatka z kaszanką i malinami
Sałatka z kaszanką i malinami
Summary
recipe image
Recipe Name
PIĘKNA I BESTIA
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "PIĘKNA I BESTIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny