Przepiękne, słodkie malinki, połączone z grillowaną kaszanką z aromatycznym kozim serem, orzeźwiającymi pomidorami malinowymi i lekko ostrą cebulą… to mogłoby się wydawać dość zaskakujące zestawienie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę.
Kaszanka, która za sprawą wysokiej zawartości żelaza, cynku i witamin z grupy B w ostatnim czasie została włączona na listę superfoods, przez wielu wciąż uznawana jest za posiłek dla biedoty, jakim niekoniecznie należy częstować gości na wykwintnym przyjęciu. Nic bardziej mylnego i ta sałatka jest na to dowodem! Serdecznie zachęcam Was do jej przygotowania, zarówno w ramach eleganckiej kolacji, podsmażając kaszankę na patelni, jak i grillowego przyjęcia w ogrodzie, wrzucając ją na ruszt.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 3 kaszanki gryczane
- 100 g sera pleśniowego koziego (rolada)
- 2 pomidory malinowe
- 1 i 1/2 szklanki malin
- 1 czerwona cebula
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min.
6-10 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę.
- Kozi ser kroimy na stosunkowo cienkie plasterki lub półplasterki (jeśli roladka jest znacznie grubsza niż kaszanka).
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie sałatę, maliny, pomidory i cebulę.
- Kaszankę kroimy na plastry około 1 cm grubości, kładziemy je tacce grillowej lub na patelni i grillujemy/podsmażamy aż zacznie się rumienić i delikatnie zmięknie (niezbyt długo gdyż zacznie się rozpadać), wówczas obracamy na drugą stronę, usuwamy osłonki i układamy na wierzch półplasterki koziego sera, a po upływie około 1 minuty zdejmujemy z rusztu i układamy na półmisku z sałatą, którą tuż przed wyłożeniem kaszanki skrapiamy dressingiem. Na koniec całość polewamy gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam Kaszankę Gryczaną Grill House z Sokołowa.

Brak komentarzy do "PIĘKNA I BESTIA"