Ukryta w papryce, gorąca nie tylko za sprawą temperatury sałatka, która doskonale sprawdzi się na kolację w chłodne, jesienne dni. Otóż do jej przygotowania wykorzystałam rewelacyjną przyprawę Chili z Wędzoną Papryką KNORR. To ona sprawiła, że podsmażony kurczak był niesamowicie aromatyczny, a całe danie nabrało idealnej ostrości i dzięki zawartej w chili kapsaicynie również rozgrzewającego charakteru. Wraz z mięsem podsmażyłam cebulę, połączyłam je z miksem ziaren, a dla zrównoważenia smaku dodałam słodkie mango. Całość podałam z kolendrą oraz chrupiącymi migdałami. Kompozycja ta znakomicie pasuje do chrupiącej, słodkiej papryki, którą możecie wraz z sałatką zapiec w piekarniku lub podać surową, wypełnioną piekielnie gorącym farszem. Niezależnie, którą formę wybierzecie, ów danie zachwyci Was fantastycznym smakiem.
25 min. 15 min. 8-9 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Mix ziaren gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedzamy.
- Mango kroimy w kostkę.
- Migdały drobno siekamy.
- Od papryk odcinamy wierzch z ogonkiem i oczyszczamy z gniazd nasiennych.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki i solimy. Cebulę kroimy w piórka. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę chili z wędzoną papryką i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły mix ziaren, mango, migdały i drobno posiekaną kolendrę. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
- Gotowym farszem z patelni wypełniamy papryki, układamy na talerzach dekorujemy kolendrą i podajemy wraz z kapeluszami.
Brak komentarzy do "PIEKIELNA SPRAWA"