Zestawienie sera pleśniowego i długodojrzewającej wędliny z dodatkiem orzechów włoskich oraz winogron, to absolutny klasyk. I chociaż połączenie tych smaków jest w mojej ocenie ponadczasowe i nie ma prawa się znudzić, to jednak korzystając z dobrodziejstw, które przynosi nam lato, warto poeksperymentować. I tak piątym elementem mojej sałatki stał się słodki, lekko kwaskowaty, a jednocześnie orzeźwiający agrest. Całość podana na rukoli z musztardowo-miodowym winegretem, to według mnie absolutnie zniewalająca kompozycja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, a jednocześnie ekscytuje Was odkrywanie nowych smaków, to koniecznie przygotujcie tę sałatkę – jestem przekonana, że nie będziecie żałować!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 3/4 szklanki winogron
- 3/4 szklanki agrestu
- 100-120 g sera pleśniowego camembert
- 80-100 g szynki dojrzewającej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Winogrona przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek.
- Agrest pozbawiamy szypułek. Jeśli owoce są duże dzielimy je na pół.
- Orzechy włoskie dzielimy na ćwiartki, jeśli dysponujemy całymi połówkami.
- Camembert kroimy w kostkę.
- Rukolę łączymy z dressingiem, szynką dojrzewającą, winogronami i połową ilości agrestu, po czym wykładamy na półmisek lub talerze. Następnie wykładamy kostki camemberta, na które kładziemy/lekko zatapiamy kawałki orzechów włoskich. Całość posypujemy agrestem.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli wykorzystujecie zielony agrest, to dla kontrastu warto sięgnąć po różowe winogrona.
- Camembert możecie zastąpić innym serem pleśniowym np. brie, bleu lub kozim.
Brak komentarzy do "PIĄTY ELEMENT"