Czy wiecie, że pieczarki można jeść również na surowo? Trzeba tylko pamiętać, aby wybierać te najświeższe, bielusieńkie, z nieskazitelnym kapeluszem. Z takich właśnie grzybków przygotujemy pyszne carpaccio, które doskonale sprawdzi się jako lekki acz pożywny posiłek. Do mojego dania wykorzystałam pesto z suszonych pomidorów, parmezan, pestki słonecznika oraz bazylię. Niemniej jednak pieczarki doskonale komponują się z wieloma warzywami, różnymi gatunkami serów, bakaliami oraz wędlinami. A dlaczego warto po nie sięgać? Poza walorami smakowymi, pieczarki mają niewiele kalorii i co więcej są źródłem składników odżywczych, przez co stanowią element zbilansowanej diety. Zatem nie zastanawiajcie się długo, tylko zainspirujcie się moim przepisem!
SKŁADNIKI NA CARPACCIO:
- 4-5 pieczarek
- 3 łyżki płatków parmezanu
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 garść liści bazylii
- 3 łyżki oliwy o smaku chili, sól, pieprz, 1 łyżka octu
- 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 8 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść liści bazylii
- sól, pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Oliwę łączymy z octem, solą i pieprzem.
- Pieczarki delikatnie myjemy, usuwamy nóżki, a po wyschnięciu kroimy na cienkie plasterki równej grubości.
- Na talerzu rozkładamy pieczarki, skrapiamy je dressingiem, wykładamy łyżeczką pesto oraz płatki żółtego sera. Całość obsypujemy pestkami słonecznika oraz dekorujemy bazylią.
Brak komentarzy do "PESTO W PIECZARZE"