PESTO W PIECZARZE

Czy wiecie, że pieczarki można jeść również na surowo? Trzeba tylko pamiętać, aby wybierać te najświeższe, bielusieńkie, z nieskazitelnym kapeluszem. Z takich właśnie grzybków przygotujemy pyszne carpaccio, które doskonale sprawdzi się jako lekki acz pożywny posiłek. Do mojego dania wykorzystałam pesto z suszonych pomidorów, parmezan, pestki słonecznika oraz bazylię. Niemniej jednak pieczarki doskonale komponują się z wieloma warzywami, różnymi gatunkami serów, bakaliami oraz wędlinami. A dlaczego warto po nie sięgać? Poza walorami smakowymi, pieczarki mają niewiele kalorii i co więcej są źródłem składników odżywczych, przez co stanowią element zbilansowanej diety. Zatem nie zastanawiajcie się długo, tylko zainspirujcie się moim przepisem!

Bezglutenowa Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI NA CARPACCIO:

  • 4-5 pieczarek
  • 3 łyżki płatków parmezanu
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy o smaku chili, sól, pieprz, 1 łyżka octu
  • 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 8 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Oliwę łączymy z octem, solą i pieprzem.
  3. Pieczarki delikatnie myjemy, usuwamy nóżki, a po wyschnięciu kroimy na cienkie plasterki równej grubości.
  4. Na talerzu rozkładamy pieczarki, skrapiamy je dressingiem, wykładamy łyżeczką pesto oraz płatki żółtego sera. Całość obsypujemy pestkami słonecznika oraz dekorujemy bazylią.

Brak komentarzy do "PESTO W PIECZARZE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny