PARMEŃSKA ROZRYWKA

Propozycja dla wszystkich tych, którzy tak jak ja uwielbiają sery pleśniowe i tradycyjne szynki dojrzewające. Zatem sałatka ta kryje w sobie aromatyczny ser z niebieską pleśnią oraz szynkę parmeńską, która jest rozrywana przez granaty. Aby nadać sałatce rześkości dodałam jeszcze jeden owoc tj. melona. Całość rozgrywa się na rukoli skąpanej w sosie winegret z dodatkiem podprażonych pestek słonecznika.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
Zamów składniki

Twój czynny udział 30 min. Wymaga smażenia 8-10 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, a następnie podsmażamy na niej szynkę parmeńską pokrojoną wcześniej w paseczki.
  2. Przygotowujemy sos: czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  3. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a niebieski ser i melona kroimy w kostkę.
  4. Do szerokiej miski wrzucamy rukolę, podsmażoną szynkę, ser i owoce (pozostawiając z boku odrobinę ziarenek granatu i pestek słonecznika), a następnie polewamy przygotowanym sosem. Całość delikatnie mieszamy (najlepiej rękoma lub dwiema dużymi łyżkami). Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę i posypujemy pozostałymi ziarenkami granatu i pestkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast szynki parmeńskiej możecie użyć dowolnej surowej, podsuszonej szynki lub plasterki cieniutko pokrojonego boczku.
  • Jeśli nie macie pod ręką melona, po prostu go pomińcie – bez niego sałatka będzie również bardzo smaczna. Równie dobrze możecie go zastąpić gruszką (nie zapomnijcie tylko skropić pokrojonych kostek cytryną, tak aby nie straciła swojego jasnego koloru).

3 komentarze do "PARMEŃSKA ROZRYWKA"

  • comment-avatar
    Aga 15 marca 2017 (19:26)

    Boże jakie to pyszne! 😀 nawet z serem pleśniowym zamienionym na maasdamer 🙂

    received_10154160748146106

    • comment-avatar
      Just a SALAD 15 marca 2017 (20:11)

      Bardzo się cieszę:) Dziękuję za komentarz!

  • comment-avatar
    Karolina 19 czerwca 2016 (21:49)

    Muszę przyznać, że wszystkie Pani sałatki prezentują się wybornie, postanowiłam na początek skorzystać z tego przepisu i stwierdzam, że wyszła super (zapewne za sprawą wskazanych składników). Na pewno spróbuję też innych.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny