Propozycja dla wszystkich tych, którzy tak jak ja uwielbiają sery pleśniowe i tradycyjne szynki dojrzewające. Zatem sałatka ta kryje w sobie aromatyczny ser z niebieską pleśnią oraz szynkę parmeńską, która jest rozrywana przez granaty. Aby nadać sałatce rześkości dodałam jeszcze jeden owoc tj. melona. Całość rozgrywa się na rukoli skąpanej w sosie winegret z dodatkiem podprażonych pestek słonecznika.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 100 g szynki np. parmeńskiej
- 120-150 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 owoca granatu
- 1/4 melona miodowego
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 8-10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, a następnie podsmażamy na niej szynkę parmeńską pokrojoną wcześniej w paseczki.
- Przygotowujemy sos: czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu, a niebieski ser i melona kroimy w kostkę.
- Do szerokiej miski wrzucamy rukolę, podsmażoną szynkę, ser i owoce (pozostawiając z boku odrobinę ziarenek granatu i pestek słonecznika), a następnie polewamy przygotowanym sosem. Całość delikatnie mieszamy (najlepiej rękoma lub dwiema dużymi łyżkami). Zawartość miski przekładamy do naczynia, w którym chcemy podać sałatkę i posypujemy pozostałymi ziarenkami granatu i pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Zamiast szynki parmeńskiej możecie użyć dowolnej surowej, podsuszonej szynki lub plasterki cieniutko pokrojonego boczku.
- Jeśli nie macie pod ręką melona, po prostu go pomińcie – bez niego sałatka będzie również bardzo smaczna. Równie dobrze możecie go zastąpić gruszką (nie zapomnijcie tylko skropić pokrojonych kostek cytryną, tak aby nie straciła swojego jasnego koloru).
3 komentarze do "PARMEŃSKA ROZRYWKA"
Aga 15 marca 2017 (19:26)
Boże jakie to pyszne! 😀 nawet z serem pleśniowym zamienionym na maasdamer 🙂
Just a SALAD 15 marca 2017 (20:11)
Bardzo się cieszę:) Dziękuję za komentarz!
Karolina 19 czerwca 2016 (21:49)
Muszę przyznać, że wszystkie Pani sałatki prezentują się wybornie, postanowiłam na początek skorzystać z tego przepisu i stwierdzam, że wyszła super (zapewne za sprawą wskazanych składników). Na pewno spróbuję też innych.