Przepyszna, wegańska sałatka, której dwoma głównymi składnikami są ryż i zielona soczewica. To za ich sprawą sałatka jest bardzo pożywna i doskonale sprawdzi się jako pełnowartościowy obiad również do zabrania ze sobą na lunch do pracy. Do jej przygotowania wykorzystałam ryż paraboliczny marki KUPIEC, który doskonale sprawdza się do przygotowywania sałatek, gdyż po ugotowaniu wychodzi idealnie sypki. Co więcej ten rodzaj ryżu, dzięki specjalnej obróbce termicznej cechuje wyższa zawartość substancji odżywczych niż w przypadku zwykłego białego ryżu, a czas ich gotowania jest taki sam.
Sałatkę przygotowałam w formie efektownych łódeczek z czerwonej papryki spiczastej, ale równie dobrze możecie ją pokroić w kostkę, do tego dodać mango, jagody goji, natkę pietruszki oraz musztardowo-miodowy dressing. To prawdziwa bomba dobroczynnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, obok której nie można przejść obojętnie!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
191,1 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 100 g białego ryżu
- 100 g zielonej soczewicy
- 2 papryki spiczaste
- 1 nieduże mango
- 3 łyżki suszonych owoców goji
- 1/2 pęczka natki pietruszki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z ryżu
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 30 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż i soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Papryki przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gnizd nasiennych.
- Mango obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Owoce goji zalewamy na około 10 sekund wrzątkiem, a następnie osuszamy na sitku.
- Z natki pietruszki obrywamy listki.
- W szerokiej misce łączymy ryż z soczewicą, mango, owocami goji, natką pietruszki oraz dressingiem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie nadziewamy nimi połówki papryki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowania tego dania wykorzystałam Ryż Paraboiled marki KUPIEC.
#ZdrowaRadoscZycia
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 191,1 kcal | 5,2 g | 6,1 g | 29,8 g | 2,8 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 740 g | 1 414,2 kcal | 38,6 g | 45,3 g | 220,2 g | 21 g |
1 Komentarz do "PARABOLICZNE PAPRYCZKI"
Monika 11 kwietnia 2019 (19:31)
Bardzo ciekawa – mango robi robotę. Ja paprykę wkroiłam do sałatki. Moje 2,5 letnie dziecko wyjadło mi pół soczewicy myśląc że to groszki 🙂