PAPRYKOWY JARMUŻ

Smakowita, prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo pożywna choć wegetariańska sałatka, którą szczególnie polecam na obiad tudzież kolację w chłodne, zimowe dni. Mamy tu bogactwo witamin i substancji odżywczych zawartych w komosie ryżowej i jarmużu oraz pestkach dyni i słonecznika, a także paprykę w 3 odsłonach: konserwową, w postaci pasty wypełniającej zielone oliwki oraz ostrą paprykę w proszku, która wzbogaciła dressing. Do tego kremowy ser camembert i na naszym talerzy ląduję wyśmienite, pełne smaków i tekstur danie o bardzo ciekawym smaku i interesującej prezencji. Sałatka doskonale się przechowuje, więc śmiało możecie ją spakować na drugi dzień do pracy.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15-25 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Ziarna komosy płuczemy (aż uzyskamy przezroczystą wodę), po czym gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 15-25 min (w zależności od producenta), a następnie pozostawiamy na kolejnych 15 min pod przykryciem.
  3. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy na durszlak. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, a bezpośrednio po tym bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  5. Paprykę konserwową kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki.
  6. Dobrze schłodzony ser camembert kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Komosę łączymy z połową ilości przygotowanego dressingu, następnie mieszamy z jarmużem i wykładamy na półmisek naprzemiennie z papryką, serem i oliwkami. Całość polewamy pozostałym sosem oraz posypujemy pestkami dyni i słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Zamiast sera camembert możecie wykorzystać mozzarellę, ser z niebieską pleśnią lub ser kozi pleśniowy.
PAPRYKOWY JARMUŻ. Sałatka z komosą ryżową, papryką konserwową, serem camembert, oliwkami oraz paprykowym dressingiem.
PAPRYKOWY JARMUŻ. Sałatka z komosą ryżową, papryką konserwową, serem camembert, oliwkami oraz paprykowym dressingiem.
PAPRYKOWY JARMUŻ. Sałatka z komosą ryżową, papryką konserwową, serem camembert, oliwkami oraz paprykowym dressingiem.

Brak komentarzy do "PAPRYKOWY JARMUŻ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny