Wyśmienite danie, które łączy w sobie całą paletę przeróżnych smaków. Mamy tu dwa zgrane duety: brzoskwinię i żurawinę oraz pestki dyni i suszone pomidory, do tego rukola z makaronem oraz ser camembert. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie finezyjna kompozycja, która doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie na obiad tudzież lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 2 szklanki (ok. 160 g) suchego makaronu
- 1 duża brzoskwinia
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 100-120 g sera pleśniowego camembert
SKŁADNIKI NA SOS:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 9 min. 7 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1 minuty z każdej strony.
- Suszoną żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Camembert kroimy na mniejsze kawałki.
- Makaron łączymy z suszonymi pomidorami wraz z olejem. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z grillowaną brzoskwinią oraz liśćmi rukoli. Na koniec układamy kawałeczki sera i posypujemy pestkami dyni.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam makaron Castellane, możecie go oczywiście zastąpić innym ulubionym kształtem, niemniej jednak rekomenduję, żeby nie był on zbyt drobny.
- Zamiast sera camembert możecie również wykorzystać ser z niebieską pleśnią lub brie.
- Suszoną żurawinę możecie zastąpić suszonymi wiśniami.
Brak komentarzy do "PALETA SMAKÓW"