PALETA SMAKÓW

Wyśmienite danie, które łączy w sobie całą paletę przeróżnych smaków. Mamy tu dwa zgrane duety: brzoskwinię i żurawinę oraz pestki dyni i suszone pomidory, do tego rukola z makaronem oraz ser camembert. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie finezyjna kompozycja, która doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie na obiad tudzież lunch do pracy.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 9 min. Wymaga smażenia 7 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Brzoskwinię przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Brzoskwinie grillujemy po około 1 minuty z każdej strony.
  3. Suszoną żurawinę parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki.
  6. Camembert kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Makaron łączymy z suszonymi pomidorami wraz z olejem. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z grillowaną brzoskwinią oraz liśćmi rukoli. Na koniec układamy kawałeczki sera i posypujemy pestkami dyni.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam makaron Castellane, możecie go oczywiście zastąpić innym ulubionym kształtem, niemniej jednak rekomenduję, żeby nie był on zbyt drobny.
  • Zamiast sera camembert możecie również wykorzystać ser z niebieską pleśnią lub brie.
  • Suszoną żurawinę możecie zastąpić suszonymi wiśniami.

Brak komentarzy do "PALETA SMAKÓW"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny