PĄCZKOWA HECA

Ale heca! Mój ostatkowy pączek nie dość, że jest podany w formie sałatki, to jeszcze ma wytrawny charakter! Przygotowałam go z myślą o wszystkich tych, którym znudziły się już tradycyjne słodkie wypieki, ale mimo wszystko są entuzjastami drożdżowych ciast. Wykorzystałam tu aromatyczne kabanosy oraz ser brie, a także chrupiące płatki migdałowe i słodko-kwaśne pomarańcze. Nawiązując do sprawdzonych receptur, dodałam do niego również owocowy przetwór – doskonale wpasowały się tu śliwkowe powidła.

Zapewniam Was, że całość stanowi niesamowicie zgrane nadzienie, które wraz z miksem sałat oraz migdałowym dressingiem stworzyło wyjątkowego, niebanalnego pączka. Z pewnością zaskoczycie nim Waszych gości podczas ostatkowego spotkania.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA PĄCZKI:

  • 50 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 190 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
  • 70 g masła

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 garści mixu sałat z rukolą
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 100 g sera brie
  • 2 pomarańcze drobne
  • 60 g Kabanosów Francuskich „Sokołów”
  • 2 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 15 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
  2. Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni.
  3. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  4. Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę.
  5. Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.
  6. Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki.
  7. Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam aromatyczne Kabanosy Francuskie z Sokołowa.

Brak komentarzy do "PĄCZKOWA HECA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny