Ale heca! Mój ostatkowy pączek nie dość, że jest podany w formie sałatki, to jeszcze ma wytrawny charakter! Przygotowałam go z myślą o wszystkich tych, którym znudziły się już tradycyjne słodkie wypieki, ale mimo wszystko są entuzjastami drożdżowych ciast. Wykorzystałam tu aromatyczne kabanosy oraz ser brie, a także chrupiące płatki migdałowe i słodko-kwaśne pomarańcze. Nawiązując do sprawdzonych receptur, dodałam do niego również owocowy przetwór – doskonale wpasowały się tu śliwkowe powidła.
Zapewniam Was, że całość stanowi niesamowicie zgrane nadzienie, które wraz z miksem sałat oraz migdałowym dressingiem stworzyło wyjątkowego, niebanalnego pączka. Z pewnością zaskoczycie nim Waszych gości podczas ostatkowego spotkania.
SKŁADNIKI NA PĄCZKI:
- 50 ml ciepłego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 190 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka S +1 jajeczko do posmarowania wierzchu
- 70 g masła
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści mixu sałat z rukolą
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g sera brie
- 2 pomarańcze drobne
- 60 g Kabanosów Francuskich „Sokołów”
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- sól, świeżo mielony pieprz
35 min. 5 min. 15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Do szerokiej miski z przesianą mąką, pozostałym cukrem oraz solą wlewamy rozczyn, a całość mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jaja, ponownie mieszamy i wyrabiamy ręką przez około 10 minut. Kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy stopniowo masło i ponownie wyrabiamy aż do momentu kiedy ciasto stanie się elastyczne. Wówczas wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, kładziemy je stolnicę, chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 4 części, z których formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odległości, lekko rozpłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach smarujemy wierzch pączków roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
- Płatki migdałowe (zarówno te potrzebne do przygotowania sałatki, jak i dressingu) prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Dobrze schłodzony ser kroimy w kostkę.
- Kabanosy kroimy na krótkie (ok. 1 cm), ukośne kawałki.
- Pomarańczę obieramy, oczyszczamy z białych błonek, a następnie kroimy na plasterki, które dzielimy na trójkątne kawałki.
- Lekko wystudzone pączki przekrawamy na około 2/3 wysokości. Dół smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie układamy na nich naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość, tuż przed podaniem, skrapiamy dressingiem i podajemy wraz z górną częścią pączka.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam aromatyczne Kabanosy Francuskie z Sokołowa.
Brak komentarzy do "PĄCZKOWA HECA"