Doskonała o każdej porze dnia, słodko-wytrawna sałatka, której podstawę stanowi kuskus połączony z owocami, chrupiącymi orzechami oraz białym serem. Wykorzystałam tutaj banany, borówki, a także lekko kwaśne czerwone porzeczki. Wytrawnego charakteru nadaje natomiast roszponka oraz miodowo-musztardowy winegret, do którego polecam dodać również odrobinę czosnku. Zapewniam Was, że całość tworzy niesamowicie spójną kompozycję, która nie tylko smakuje wyjątkowo dobrze, ale również bardzo fajnie się prezentuje.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1/3 szklanki kuskus
- 3 mini banany (sok z cytryny)
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
- 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
- 80 g białego sera typu włoskiego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
- Orzechy laskowe przekrawamy na połówki.
- Ser kroimy w kosteczkę.
- Porzeczki pozbawiamy szypułek.
- Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Kuskus mieszamy z połową przygotowanego dressingu, a następnie delikatnie łączymy z owocami, serem i orzechami. Całość przekładamy na talerze, a na koniec polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy do "OWOCOWY KUSKUS"