Słodkie borówki oraz soczyste, lekko kwaśne maliny, a do tego kabanosy?! Tak! Powiem Wam, że to na pierwszy rzut oka dość kontrowersyjne połączenie okazało się nadzwyczaj harmonijne, a po dodaniu sera z niebieską pleśnią i prażonych nerkowców uzyskałam fenomenalną w smaku, a przy tym niebanalną sałatkę, która doskonale sprawdzi się nie tylko w codziennych okolicznościach, ale również na eleganckim przyjęciu. Co więcej danie to pięknie się prezentuje, jest bardzo pożywne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 3 garści roszponki
- 120 g kabanosów wędzonych
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 3/4 szklanki malin
- 3/4 szklanki borówek
- 2 łyżki nerkowców
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka nerkowców
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 0,5-1 cm.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na stosunkowo drobne kawałki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kabanosy, kostki sera, maliny oraz borówki. Tuż przed podaniem całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy posiekanymi nerkowcami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam kabanosy Maestro Henryk Kania Symfonia Wędzona, które doskonale się odnajdują w tej kompozycji. Niemniej jednak, jeśli wykorzystacie inne cienkie kabanosy to sałatka będzie również bardzo smaczna, polecam jednak te z mięsa wieprzowego.
- Sałatkę możecie dodatkowo polać gęstym sosem balsamicznym – doda on sałatce bardzo ciekawego smaku.
Brak komentarzy do "OWOCOWE KABANOSKI"