OUTSIDE THE BOX

Ten lunch box, z pewnością nie należy do nudnych dań, które zjadasz bezrefleksyjnie przed komputerem. Wręcz przeciwnie, żeby przygotować takie pudełko, trzeba z całą pewnością wyjście poza schemat.

Ów niebanalna, pełna witamin i wartości odżywczych sałatka zachwyca obłędnym wręcz smakiem. Co więcej cieszy oko kolorowym, optymistycznym wyglądem. Do przygotowania tego nietuzinkowego dania wykorzystałam kaszę jaglaną ugotowaną w soku buraczano-jabłkowym, kiwi, brzoskwinię oraz roszponkę. Całość skąpana w aromatycznym dressingu oraz dopełniona kosteczkami bezcukrowego bakaliowego batonika o smaku kakaowo kokosowym to absolutny hit! Zapewniam Was, że to niebanalne zestawienie smaków tworzy przepyszną, niesamowicie harmonijną kompozycję, która doda energii na resztę dnia!

Bezglutenowa Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 duża garść roszponki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka soku buraczano-jabłkowego
  • 2 kiwi
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 bezcukrowy batonik bakaliowy 35 g
  • 1-2 łyżki oleju z orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 nieduży ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej macy
  • szczypta soli

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie płuczemy pod kranem z ciepłą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Do garnuszka wlewamy sok buraczano-jabłkowy z odrobiną soli. Kiedy sok zagotuje się wsypujemy kaszę (w proporcji 1 szklanka soku na 1/2 szklanki kaszy), mieszamy, a następnie przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykrywką na około 5 minut, po czym polewamy olejem z orzechów włoskich (1-2 łyżki) i czekamy aż przestygnie.
  3. Obrane kiwi i brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Batonika kroimy w drobną kosteczkę.
  5. W szerokim misce łączymy delikatnie kaszę, roszponkę, kawałki kiwi oraz brzoskwini. Sałatkę przekładamy do lunchboxów, a wierzch posypujemy kotkami batonika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam batonik Pocket Energy Bar Kokos & Kakao (Foods by Ann)

Brak komentarzy do "OUTSIDE THE BOX"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny