ORANŻOWY ZAGAJNIK

Pomarańczowe warzywa, wśród zielonych listków rukoli i roszponki oraz kryjące się w nich owoce leszczyny – czyli oranżowy zagajnik. Nieprzypadkowo na spacer po nim wybrał się ser z niebieską pleśnią, którego charakterny smak i aromat znakomicie przełamuje smak słodkich warzyw tj. marchewki, pieczonych batatów i papryki. Do tego bazyliowy dressing i tak na naszych talerzach ląduje przepyszna sałatka, bogata w tekstury oraz smaki, które świetnie się uzupełniają tworząc rewelacyjne danie. To szybka i prosta w przygotowaniu, niezwykle interesująca w smaku propozycja – doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, niemniej jednak z uwagi na jej kolorystykę, szczególnie polecam ją jesienią, na lekki obiad tudzież kolację.

Bezglutenowa Wegetariańska

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
278,9 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga pieczenia 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy odrobinę soli i wlewamy 1-2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  3. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją w kosteczkę.
  5. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Ser kroimy w kostkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, bataty, marchewkę, paprykę oraz kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy orzechami laskowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Orzechy laskowe możecie uprażyć samodzielnie. Wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g278,9 kcal6,9 g24,2 g10,3 g1,4 g
Cała sałatka (2 porcje)415 g1157,6 kcal28,7 g100,5 g42,6 g5,8 g
ALERGENY: mleko i pochodne, orzechy
Summary
Recipe Name
ORANŻOWY ZAGAJNIK
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "ORANŻOWY ZAGAJNIK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny