Pomarańczowe warzywa, wśród zielonych listków rukoli i roszponki oraz kryjące się w nich owoce leszczyny – czyli oranżowy zagajnik. Nieprzypadkowo na spacer po nim wybrał się ser z niebieską pleśnią, którego charakterny smak i aromat znakomicie przełamuje smak słodkich warzyw tj. marchewki, pieczonych batatów i papryki. Do tego bazyliowy dressing i tak na naszych talerzach ląduje przepyszna sałatka, bogata w tekstury oraz smaki, które świetnie się uzupełniają tworząc rewelacyjne danie. To szybka i prosta w przygotowaniu, niezwykle interesująca w smaku propozycja – doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, niemniej jednak z uwagi na jej kolorystykę, szczególnie polecam ją jesienią, na lekki obiad tudzież kolację.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
278,9 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 niedużego batata (1-2 łyżki oleju rzepakowego, sól)
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy odrobinę soli i wlewamy 1-2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją w kosteczkę.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ser kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, bataty, marchewkę, paprykę oraz kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy orzechami laskowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Orzechy laskowe możecie uprażyć samodzielnie. Wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 278,9 kcal | 6,9 g | 24,2 g | 10,3 g | 1,4 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 415 g | 1157,6 kcal | 28,7 g | 100,5 g | 42,6 g | 5,8 g |
Brak komentarzy do "ORANŻOWY ZAGAJNIK"