Wegetarianie na spotkaniu grillowym? Przedstawiam Wam rewelacyjną propozycję prosto z rusztu, będącą doskonałą opcją dla osób niejedzących mięsa. Mamy rukolę z roszponką, słodziutkie truskawki, przepyszne z grilla szparagi i plastry ananasa, a także dojrzewający żółty ser i ziołowy dressing. Całość smakuje po prostu obłędnie! Polecam przygotować większą porcję, bo z pewnością będą o nią pytać również mięsożercy!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
140,8 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1/2 pęczka szparagów zielonych (olej z pestek winogron, sól)
- 10 truskawek
- 3 plastry ananasa
- 80 g sera żółtego dojrzewającego
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 4 listki bazylii
- 1 łyżka listków oregano
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
10-15 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Plastry ananasa i skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paseczkami. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu.
- Ser żółty kroimy na stosunkowo cienkie, nieduże kwadraciki.
- Od truskawek odcinamy nożem szypułki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszsytkie składniki sałatki, a całość polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać dowolny, ulubiony ser żółty dojrzewający np. Parmezan, Ementaler, Cheddar, Gouda tudzież Edamski.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 140,8 kcal | 4,3 g | 11,8 g | 5,8 g | 1,1 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 640 g | 901,3 kcal | 27,7 g | 75,3 g | 37,4 g | 7,1 g |
Summary

Recipe Name
OPCJA NA GRILLA
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "OPCJA NA GRILLA"