Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą szczególnie polecam jako dodatek do dania głównego oraz potraw z grilla. Wyróżniającym się tutaj składnikiem jest kiwi, które nadaje całości oryginalnego charakteru. W rozgrywce tej pomidory pozostają więc w cieniu owocowych zawodników. Piłką w tej grze są kulki mozzarelli, mecz rozgrywa się na rukoli, a zawodnikom kibicują prażone pestki słonecznika. Wy natomiast możecie wcielić się w rolę sędziego.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 opakowanie kulek mozzarelli (150 g)
- 2 duże kiwi
- 2 łyżki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy dressing. Czosnek ścieramy na tarce, bazylię drobno siekamy i umieszczamy z pozostałymi składnikami w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie przez około 30 sekund.
- Kiwi obieramy, a następnie kroimy w półplasterki.
- Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni.
- Pomidory przekrawamy na połówki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Rukolę łączymy z dressingiem i układamy na miskę lub talerze. Następnie wykładamy kiwi, pomidorki oraz ser, a całość posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
3 komentarze do "OKIWANE POMIDORKI"
Gusia 22 czerwca 2016 (23:42)
Okiwane pomidorki smakują wybornie. U nas dziś jako samodzielne danie na kolację. A do tego chrupiąca ciepła bagietka czosnkowa. Pyyycha☺
Agata 14 czerwca 2016 (21:00)
Zauważyłam że czosnek zawsze ścierasz na tarce. Czy wyciskarka jakoś źle wpływa na smak czosnku czy to kwestia przyzwyczajenia?
Just a SALAD 15 czerwca 2016 (06:58)
Faktycznie częściej wykorzystuję tarkę niż praskę, ale wynika to jedynie z faktu, że tarka którą posiadam ma drobniejsze oczka niż moja praska. Dzięki temu uzyskuję z niego gładszą masę, co z kolei sprawia, że dressingi są bardziej kremowe i eliminuję ryzyko natknięcia się na grudki czosnku w sałatce. Jeśli więc chodzi o smak czosnku, to nie ma w mojej ocenie znaczenia czy zostanie on przeciśnięty, starty czy drobniutko pokrojony, ale jego konsystencja może już wpłynąć na smak samej sałatki/dania.