To, że regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców wpływa bardzo pozytywnie na funkcjonowania naszego organizmu, przyczyniając się do ograniczenia ryzyka rozwoju wielu chorób wydaje się, że jest dla wszystkich rzeczą oczywistą. Niemniej jednak w praktyce często zapominamy, aby każdego dnia sięgnąć po jabłko, czy też pochrupać marchewkę, a do tego żeby w naszym jadłospisie pojawiło się minimum 400 g owoców i warzyw, jest wielu z nas niestety bardzo daleko. Dlatego też różnego rodzaju akcje edukujące społeczeństwo w temacie spożywania warzyw i owoców są bardzo ważne i z chęcią się w nie angażuję.
W ostatnim czasie miałam przyjemność wziąć udział w spotkaniu dotyczącym projektu „REFRESH YOUR LIFE”, który obejmuje realizację szeregu działań na rzecz promocji świeżych owoców i warzyw na rynku wewnętrznym w Niemczech, Polsce i Czechach. W programie uczestniczą natomiast organizacje z Cypru, Rumunii, Bułgarii i Grecji, promując tym samym swoje rodzime surowce. I tak, inspirowana tym spotkaniem przygotowałam przepyszną odświeżającą i niezwykle smakowitą owocowo-warzywną sałatkę, do której przygotowania wykorzystałam brzoskwinie i kiwi, a także pomidory oraz czerwoną cebulę. Do tego zielone listki sałat oraz grecka feta i tak powstało pełne witamin i substancji odżywczych danie, które świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, ale także będzie doskonałym uzupełnieniem obiadu. Szczerze zachęcam Was do jej przygotowania, ale przede wszystkim polecam abyście na co dzień pamiętali, że zbilansowana dieta musi obfitować w dużą dawkę warzyw i owoców.
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść roszponki
- 1 duża brzoskwinia
- 2 kiwi
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1 nieduża cebula czerwona
- 100 g sera feta
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Brzoskwinię kroimy na półksiężyce.
- Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy do "ODŚWIEŻ SWOJE ŻYCIE"