Pomysł na pożywną, kolorową sałatkę dla osób, które nie potrafią żyć bez mięsa? No to może klopsiki w niesztampowej odsłonie? Ja przygotowałam swoje z wykorzystaniem nowej mieszanki przypraw Fix Soczyste Pulpety Knorr i efekt był zachwycający. W bardzo prosty i szybki sposób powstały soczyste, aromatyczne kotleciki, które uczyniłam głównym bohaterem mojego dania. Podałam je na sałacie skropionej olejem sezamowym, chrupiącą, słodką papryką, kukurydzą i lekko ostrą czerwoną cebulą. Całość połączył rewelacyjny sos z mango i dodatkiem curry, jeszcze tylko sezam, kolendra i tak powstał niesamowicie dobry obiad! Ta odsłona mielonych to prawdziwy hit!
SKŁADNIKI NA KTOLETY:
|20 małych pulpetów|
- 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 opakowanie Fix Soczyste Pulpety Knorr
- 175 mililitrów wody
- 2 łyżki mąki pszennej
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 10 pulpetów
- 2 garści mixu sałat (1 łyżka oleju sezamowego)
- 2 małe papryki spiczaste
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 doniczki kolendry
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1/2 mango
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka curry
25 min. 8-10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Mango blendujemy. Do pulpy dodajemy majonez oraz curry i mieszamy łyżką aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Do 175 mililitrów wrzącej wody wsypujemy Fix Knorr, łączymy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy mięso mielone, mieszamy i formujemy małe kuleczki (o średnicy około 2,5 cm). Gotowe klopsiki obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do czasu aż zarumienią się z każdej strony.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Kolendrę drobno siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat skropione olejem, warzywa oraz kotlety. Całość polewamy sosem a na koniec posypujemy sezamem.
Brak komentarzy do "NO TO KLOPS!"