NIEZŁY FARSZ

Kolendra, mango, nerkowce, papryka oraz chili, to bez wątpienia zestawienie, które kojarzy się z kuchnią tajską. Już nie raz korzystałam z tego bezbłędnego połączenia, przygotowując na bazie tych składników moje sałatkowe kompozycje. Tym razem drobno posiekane mango i nerkowce zestawiłam z podsmażonymi z płatkami chili szparagami, dodałam… uwaga… salami i zmieszałam całość z serkiem śmietankowym. Tak powstał niewiarygodnie smaczny farsz, którym wypełniłam chrupiące papryki. Całość udekorowałam kolendrą, tworząc oryginalne łódeczki, które serdecznie polecam na lekki, acz pożywny obiad. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas nauki czy pracy, ale będą też fajnym pomysłem na imprezę, w ramach której planujecie przekąski typu finger food.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 3-4 papryczki czerwone bezpestkowe
  • 50 g salami w plastrach
  • 135-150 g serka śmietankowego naturalnego kanapkowego
  • 4-5 pędów szparagów (1 łyżeczka masła klarowanego, sól, mielone płatki chili)
  • 1/2 niedużego (niezbyt miękkiego) mango
  • 2 czubate łyżki nerkowców
  • 1 garść listków kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 12-13 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6-8 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nerkowce prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy.
  2. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki oraz główki (wykorzystujemy je do innego przepisu). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, a następnie wrzucamy na nią pokrojone na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) pędy szparagów, lekko solimy, doprawiamy chili i smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Plastry salami przekrawamy na pół, a następnie siekamy je na cieniutki paseczki.
  4. Mango obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  5. Do miski wrzucamy salami, nerkowce, mango, szparagi oraz serek śmietankowy. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Przekrojone na pół papryczki wypełniamy przygotowaną masą i dekorujemy listkami kolendry.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam Salami Lekkie z Sokołowa

Brak komentarzy do "NIEZŁY FARSZ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny