To niebanalne, pożywne, pełne witamin i substancji odżywczych danie, które intryguje swoim wyglądem oraz zachwyca wyjątkowym smakiem. Cukinie nadziewane sałatką z podsmażonych kurek, miąższu cebuli, groszku cukrowego oraz pestek słonecznika i mixu kasz wraz z soczewicą. Danie podane na ciepło stanowi rewelacyjny obiad, do przyrządzenia również na grillu, którym szczególnie polecam delektować się w ogrodzie tudzież na tarasie w letnie, słoneczne dni!
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- 100 g mixu ziaren (pęczak, bulgur, soczewica zielona)
- 2 garści świeżych kurek
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki wyłuskanego groszku cukrowego
- olej z pestek winogron, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, masło, szczypta ostrej papryki w proszku, 1 szczypta curry
- 2-3 kwiaty nagietka
30 min. 17-18 min. 4-6 min. 10 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Mix ziaren gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu/niach.
- Groszek cukrowy wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty i odcedzamy.
- Kurki czyścimy, myjemy i osuszamy. Kroimy je na wąskie paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju z pestek winogron, solimy, doprawiamy papryką, a następnie smażmy przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
- Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy miąższu. Wydrążone cukinie blanszujemy, osuszamy, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, kiedy pojawią się brązowe paseczki. Wydrążony miąższ drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
- Ziarna łączymy z podsmażonymi kurkami, cukinią, groszkiem, cebulą, pestkami słonecznika oraz doprawiamy szczyptą curry i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie, które następnie grillujemy na tacce grillowej lub zapiekamy w piekarniku (grzanie góra-dół) w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe cukinie posypujemy płatkami nagietków.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam mix ziaren TRENDY LUNCH od Melivit.
Brak komentarzy do "NIETUZINKOWA CUKINIA"