NIETUZINKOWA CUKINIA

To niebanalne, pożywne, pełne witamin i substancji odżywczych danie, które intryguje swoim wyglądem oraz zachwyca wyjątkowym smakiem. Cukinie nadziewane sałatką z podsmażonych kurek, miąższu cebuli, groszku cukrowego oraz pestek słonecznika i mixu kasz wraz z soczewicą. Danie podane na ciepło stanowi rewelacyjny obiad, do przyrządzenia również na grillu, którym szczególnie polecam delektować się w ogrodzie tudzież na tarasie w letnie, słoneczne dni!

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 100 g mixu ziaren (pęczak, bulgur, soczewica zielona)
  • 2 garści świeżych kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki wyłuskanego groszku cukrowego
  • olej z pestek winogron, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, masło, szczypta ostrej papryki w proszku, 1 szczypta curry
  • 2-3 kwiaty nagietka

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 17-18 min. Wymaga smażenia 4-6 min. Wymaga pieczenia 10 min. Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mix ziaren gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu/niach.
  2. Groszek cukrowy wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty i odcedzamy.
  3. Kurki czyścimy, myjemy i osuszamy. Kroimy je na wąskie paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju z pestek winogron, solimy, doprawiamy papryką, a następnie smażmy przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
  4. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju.
  5. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy miąższu. Wydrążone cukinie blanszujemy, osuszamy, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, kiedy pojawią się brązowe paseczki. Wydrążony miąższ drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
  6. Ziarna łączymy z podsmażonymi kurkami, cukinią, groszkiem, cebulą, pestkami słonecznika oraz doprawiamy szczyptą curry i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie, które następnie grillujemy na tacce grillowej lub zapiekamy w piekarniku (grzanie góra-dół) w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe cukinie posypujemy płatkami nagietków.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam mix ziaren TRENDY LUNCH od Melivit.

Brak komentarzy do "NIETUZINKOWA CUKINIA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny