Nietuzinkowa, a prosta w przygotowaniu i do tego bardzo pożywna choć wegetariańska sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na karnawałowym spotkaniu, jak i imprezie w większym gronie przyjaciół. Możecie ją przygotować o każdej porze roku, ale szczególnie polecam ją zimą w sezonie na sycylijskie pomarańcze, które nadają temu daniu orzeźwiającej słodyczy. Podstawą sałatki jest natomiast makaron połączony z pastą z cukinii z suszonymi pomidorami, do którego dodałam chrupiącą papryką czerwoną i orzeszkami ziemnymi. Bardzo interesującego smaku dodał tu natomiast aromatyczny kozi ser. Całość połączona z roszponką prezentuje się bardzo interesująco i zachwyca swoim smakiem.
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki suchego makaronu razowego fusilli
- 1 garść roszponki
- 1/2 opakowania pasty z cukinii z suszonymi pomidorami Z GRUNTU DOBRE
- 80 g sera koziego twardego
- 1 nieduża papryka spiczasta
- 2-3 nieduże pomarańcze sycylijskie
- 3 łyżki orzechów arachidowych
- olej z orzechów arachidowych
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
8-10 min.
5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z pastą z cukinii z suszonymi pomidorami.
- Orzechy prażymy na suchej patelni.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę.
- Pomarańcze obieramy, oczyszczamy z białych błonek i dzielimy na mniejsze kawałki (możemy też z jednej sztuki ukroić 2-3 plastry wraz ze skórką i pozostawić do dekoracji).
- Ser kozi kroimy w słupki lub niedużą kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie makaron z pastą warzywną, skropioną olejem roszponkę, pomarańcze, paprykę, kozi ser i orzeszki ziemne. Całość dekorujemy półplasterkami pomarańczy.
DODATKOWE UWAGI:
- Pastę z cukinii możecie zastąpić pesto z suszonych pomidorów.
Brak komentarzy do "NIECH ŻYJE PASTA!"