Wrzesień to zdecydowanie czas na śliwki, gruszki i kukurydzę – nie dość, że są świeżutkie, smakują wyśmienicie i są szeroko dostępne, to jeszcze tanie. Zresztą cała kompozycja, choć absolutnie wyjątkowa w smaku jest bardzo ekonomiczna. Obok sezonowych produktów, mamy tu popularną rukolę, niezbyt drogie pestki słonecznika oraz ser typu feta z mleka krowiego, a także klasyczny dressing na bazie oleju rzepakowego. Mimo, że na ów kompozycję składają się niezbyt wyszukane składniki, a całość można przygotować naprawdę niedużym kosztem, to uzyskujemy fantastyczną, pożywną, a zarazem lekką i bogatą w substancje odżywczą sałatkę, która zachwyca wyjątkowym smakiem. Co więcej dzięki podsmażeniu śliwek z dodatkiem octu winnego oraz starciu schłodzonego w zamrażalniku sera uzyskujemy danie nie tylko oryginalne w smaku, ale i ciekawe w prezencji.
Ta sałatka, to jest właśnie mój pomysł na rozwiązanie przygotowanego dla Was razem ze SkyCash konkursu, w ramach którego poszukujemy dowodów na to, że oryginalną, smakowitą sałatkę można przygotować niedużym kosztem. Serdecznie zachęcam Was do udziału w zabawie! Szczegóły konkursu, który potrwa do 21 września 2017 r. znajdziecie tutaj!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 6-8 śliwek średniej wielkości (1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu winnego)
- 1 duża gruszka (1 łyżka soku z cytryny)
- 1 nieduża kukurydza (1 łyżeczka cukru)
- 100 g sera typu feta z mleka krowiego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
6 min.
9-11 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ser typu feta wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. Następnie będziemy go ścierać na tarce o grubych oczkach, ale dopiero wtedy, gdy wszystkie składniki sałatki będą już przygotowane.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiając je pestek. Na rozgrzaną patelnię, z odrobiną oleju wrzucamy śliwki, od razu dodajemy cukier, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet winny i ponownie mieszamy. Owoce smażymy przez około 4-6 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią. Śliwki powinny nabrać miękkości, ale jednocześnie pozostać jędrne.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, śliwki, gruszki, kukurydzę, tarty bezpośrednio do sałatki ser typu feta oraz pestki słonecznika. Całość polewamy dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- W wersji nieco mniej ekonomicznej ser z mleka krowiego możecie zastąpić oryginalną fetą, cukier – syropem z agawy, olej rzepakowy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, a ocet winny octem balsamicznym. Niemniej jednak obie wersje będą smakować wyśmienicie!
Brak komentarzy do "NIEBO W GĘBIE"