Niezwykle interesująca kompozycja, gdzie słodko-kwaśne jabłko doskonale łączy się z serem z niebieską pleśnią, charakterystycznym w smaku selerem naciowym, delikatnym awokado i chrupiącymi pestkami dyni. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, zawiera pełno witamin i substancji odżywczych, a jednocześnie zaskakuje swoim oryginalnym smakiem. Doskonale sprawdzi się jako przystawka o każdej porze roku.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 nieduże jabłko (sok z cytryny)
- 1/2 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1/3 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
- Jabłko przekrawamy na pół, a następnie na plasterki. Przy pomocy okrągłej wykrawaczki lub małego kieliszka usuwamy środki gniazda nasiennego. Tak przygotowane półksiężyce skrapiamy obficie skokiem z cytryny.
- Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- W tej sałatce najlepiej sprawdzą się słodko-kwaśne gatunki jabłek np. gloster, jonagold czy Granny Smith.
2 komentarze do "NIEBIESKIE JABŁUSZKO"
Monika 1 kwietnia 2019 (20:04)
Ta sałatka jest pysznaaaa!!!!
Just a SALAD 1 kwietnia 2019 (20:13)
SUPER!!! Bardzo się cieszę!