NIEBIAŃSKIE MIGDAŁY

A oto znakomite, niebiańskie wręcz, połączenie smaków: słodka borówka, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i chrupiące płatki migdałowe…  Bez wątpienia są to kluczowe składniki tejże sałatki, wśród których świetnie odnajdzie się roszponka tudzież rukola, a dodając drobny makaron czy też kaszę uzyskacie pożywne, ale wciąż jednak dosyć lekkie danie. Jeśli więc zapragnęliście jej spróbować, to naprawdę nic prostszego aby te marzenia ziścić – sałatka jest  bardzo łatwa w wykonaniu, a przygotujecie ją w okamgnieniu.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 6-8 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy sos: czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  5. Makaron łączymy z dressingiem,  po czym dokładamy roszponkę i połowę ilości przygotowanych borówek. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek/talerze. Następnie układamy kostki niebieskiego sera oraz posypujemy pozostałymi borówkami i płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Makaron możecie zastąpić kaszą jaglaną, kuskus lub komosą ryżową bądź też w ogóle go pominąć.
Sałatka z borówkami, serem z niebieską pleśnią, płatkami migdałowymi, makaronem i roszponką.

Brak komentarzy do "NIEBIAŃSKIE MIGDAŁY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny