A oto znakomite, niebiańskie wręcz, połączenie smaków: słodka borówka, aromatyczny ser z niebieską pleśnią i chrupiące płatki migdałowe… Bez wątpienia są to kluczowe składniki tejże sałatki, wśród których świetnie odnajdzie się roszponka tudzież rukola, a dodając drobny makaron czy też kaszę uzyskacie pożywne, ale wciąż jednak dosyć lekkie danie. Jeśli więc zapragnęliście jej spróbować, to naprawdę nic prostszego aby te marzenia ziścić – sałatka jest bardzo łatwa w wykonaniu, a przygotujecie ją w okamgnieniu.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1/3 szklanki suchego makaronu
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1/2 szklanki borówek
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 6-8 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy sos: czosnek ścieramy na tarce, a następnie wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Makaron łączymy z dressingiem, po czym dokładamy roszponkę i połowę ilości przygotowanych borówek. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek/talerze. Następnie układamy kostki niebieskiego sera oraz posypujemy pozostałymi borówkami i płatkami migdałowymi.
DODATKOWE UWAGI:
- Makaron możecie zastąpić kaszą jaglaną, kuskus lub komosą ryżową bądź też w ogóle go pominąć.
Brak komentarzy do "NIEBIAŃSKIE MIGDAŁY"