NASI GÓRĄ!

Optymistyczna sałatka warstwowa, którą przygotowałam z okazji dzisiejszego meczu Polska-Niemcy. Lekko ugotowany kalafior wraz z pomidorkami koktajlowymi, biorą górę nad sąsiadującą czerwoną papryką, czarnymi oliwkami i kukurydzą. Całość przeplatana rukolą, a w ramach dressingu kremowy sos czosnkowy.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga gotowania 6-8 min. Nie wymaga smażenia Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy sos. Czosnek ścieramy na tarce/przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym i majonezem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Kalafiora obieramy, dokładnie myjemy w gorącej wodzie, a następnie dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli, wkładamy kalafiora i całość zagotowujemy. Następnie gotujemy jeszcze przez około 4 minuty, po czym odcedzamy, a garnek z kalafiorem stawiamy jeszcze na 1 minutę na małym gazie, tak aby odparować resztę wody (cały czas kontrolując, żeby różyczki się nie przypaliły).
  3. Kukurydzę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
  4.  Oliwki odcedzamy i kroimy w plasterki.
  5. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w półplasterki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. W wysokim, szklanym naczyniu układamy (wedle uznania) kolejne warstwy warzyw. Sos podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Za sprawą cukru, kalafior po ugotowaniu pozostanie biały.
  • Zamiast papryki ramiro możecie równie dobrze użyć zwykłej papryki o dowolnym kolorze.
Sałatka z kalafiorem, pomidorkami, oliwkami, papryką, kukurydzą i rukolą z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy do "NASI GÓRĄ!"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny