Smakowita, efektowna, a przy tym bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, która nie wymaga gotowania, smażenia ani pieczenia. Punktem programu są tu kabanosy o smaku paprykowym, którymi wypełniłam zielone oliwki. Do tego kolorowa papryka, mozzarella, pomidorki i tak uzyskujemy niezwykle harmonijne, pełnowartościowe, bardzo pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację, ale także polecam ją na huczną imprezę, tudzież kameralne spotkania w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 2 garść mixu sałat z roszponką
- 60 g kabanosów np. o smaku paprykowym
- 100 g oliwek zielonych bez pestek (masa po odcieku)
- 100 g mini mozzarelli
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 5-6 cm długości białej części grubego szczypioru
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na krótkie paseczki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Kulki mini mozzarelli oraz oliwki odsączamy z zalewy i osuszamy.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 1,5 cm, a następnie nadziewamy nimi oliwki.
- Białe części szczypioru siekamy w talarki.
- Sałatę wykładamy naprzemiennie na półmisek z pomidorkami i paprykami, polewamy dressingiem, a następnie układamy kulki mozzarelli oraz oliwki wypełnione kabanosami. Całość posypujemy białymi talarkami cebulki od szczypiorku.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam kabanosy o smaku paprykowym, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny ulubiony smak.
4 komentarze do "NADZIANE OLIWKI"
Karolina 22 listopada 2017 (16:57)
Bardzo apetyczna! 🙂
Just a SALAD 22 listopada 2017 (23:28)
Pięknie dziękuję za komentarz. Bardzo mi miło 🙂
agata 22 listopada 2017 (13:25)
Wyglądają fenomenalnie 🙂 chociaż za smakiem oliwek nie przepadam 🙂
Just a SALAD 22 listopada 2017 (23:27)
Dziękuję! Może warto spróbować w takiej odsłonie – oliwki nabierają bardzo ciekawego smaku, może się do nich przekonasz 🙂