NADZIANE OLIWKI

Smakowita, efektowna, a przy tym bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka, która nie wymaga gotowania, smażenia ani pieczenia. Punktem programu są tu kabanosy o smaku paprykowym, którymi wypełniłam zielone oliwki. Do tego kolorowa papryka, mozzarella, pomidorki i tak uzyskujemy niezwykle harmonijne, pełnowartościowe, bardzo pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na codzienny obiad lub kolację, ale także polecam ją na huczną imprezę, tudzież kameralne spotkania w gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na krótkie paseczki, a pomidorki przekrawamy na połówki.
  3. Kulki mini mozzarelli oraz oliwki odsączamy z zalewy i osuszamy.
  4. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki długości około 1,5 cm, a następnie nadziewamy nimi oliwki.
  5. Białe części szczypioru siekamy w talarki.
  6. Sałatę wykładamy naprzemiennie na półmisek z pomidorkami i paprykami, polewamy dressingiem, a następnie układamy kulki mozzarelli oraz oliwki wypełnione kabanosami. Całość posypujemy białymi talarkami cebulki od szczypiorku.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam kabanosy o smaku paprykowym, ale równie dobrze możecie sięgnąć po inny ulubiony smak.
Sałatka z oliwkami nadziewanymi kabanosami, mozzarellą, papryką, pomidorkami i szczypiorkiem.
Sałatka z oliwkami nadziewanymi kabanosami, mozzarellą, papryką, pomidorkami i szczypiorkiem.
Sałatka z oliwkami nadziewanymi kabanosami, mozzarellą, papryką, pomidorkami i szczypiorkiem.
Sałatka z oliwkami nadziewanymi kabanosami, mozzarellą, papryką, pomidorkami i szczypiorkiem.

4 komentarze do "NADZIANE OLIWKI"

  • comment-avatar
    Karolina 22 listopada 2017 (16:57)

    Bardzo apetyczna! 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 22 listopada 2017 (23:28)

      Pięknie dziękuję za komentarz. Bardzo mi miło 🙂

  • comment-avatar
    agata 22 listopada 2017 (13:25)

    Wyglądają fenomenalnie 🙂 chociaż za smakiem oliwek nie przepadam 🙂

    • comment-avatar
      Just a SALAD 22 listopada 2017 (23:27)

      Dziękuję! Może warto spróbować w takiej odsłonie – oliwki nabierają bardzo ciekawego smaku, może się do nich przekonasz 🙂

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny