NA KOŃCU TĘCZY

Według mitologii irlandzkiej na końcu tęczy, czyli w miejscu niedostępnym dla człowieka, schowany jest garnek złota. U mnie, akurat w misce, również odnajdziecie pełno skarbów: złocisty ser z niebieską pleśnią, karmelizowane orzechy włoskie, złote rodzynki jumbo oraz gruszkę w kształcie tęczy. Bogactwo to osłonięte jedynie przez rukolę jest dostępne dla każdego z nas!

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Liczba porcji 4 porcje Wymaga Twojej pracy 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
  4. Rodzynki parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  5. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
  6. Rukolę łączymy z dressingiem i wykładamy na miskę lub talerze. Następnie układamy gruszki, ser, orzechy i posypujemy rodzynkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
  • Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.

3 komentarze do "NA KOŃCU TĘCZY"

  • comment-avatar
    Agnieszka 24 lutego 2018 (23:43)

    Super sałatka, orzechy przyjemnie chrupią w ustach plus kontrast sera i rukoli … wszystkim na imprezie tak smakowało ze musiałam w trakcie dorobić druga porcje poszła jako jedna z pierwszych ze stołu ;))
    Drugie zeszły buraki +kiwi+ pleśniowy kozi ser na rukoli …

    JEDNYM SŁOWEM IDEALNE SALTKI DO MIĘS NA STÓŁ 🙂

    Super inspiracje wrócę jeszcze pewnie nie raz 🙂
    Pozdrawiam;)

    • comment-avatar
      Just a SALAD 25 lutego 2018 (00:19)

      Pięknie dziękuję za komentarz! Bardzo mi miło!

  • comment-avatar
    Agata 19 czerwca 2016 (21:36)

    Zainteresowała mnie ta kompozycja, postanowiłam skorzystać z przepisu i zrobiłam dla gości, wszyscy byli zachwyceni.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny