NA 4 FAJERKI

Przedstawiam Wam rewelacyjne i jednocześnie niebanalne danie, które zaskoczy Was niesamowitym smakiem i ciekawą prezencją. Do jego przygotowania niezbędna jest patelnia, którą wykorzystujemy aż 4-krotnie. Niemniej jednak zapewniam Was, że sałatka jest szybka oraz bardzo prosta w przygotowaniu i choć bardzo pożywna, to nie należy do tłustych i ciężkich potraw. Co więcej zawiera mnóstwo witamin i substancji odżywczych, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie naszego organizmu. Otóż mamy w niej prażone płatki migdałów, ananasa podsmażonego z octem balsamicznym, korzeń pietruszki w płatkach chili oraz zarumienioną w curry pierś z indyka. Do tego rukola, granat, czosnkowy dressing i tak uzyskujemy rewelacyjne danie obok, którego nie można przejść obojętnie!

Nie da się jednak ukryć, że aby przygotowanie sałatki poszło bardzo sprawnie, a olej nie stał się jej podstawowym składnikiem, potrzebna jest bardzo dobra patelnia. Ja chciałam Wam zarekomendować moje ostatnie odkrycie tj. patelnię PRESIDENT od TESCOMY. Co prawda zawitała u mnie dopiero kilka tygodni temu, ale korzystam z niej niemalże codziennie, zarówno do smażenia, prażenia, odgrzewania, jak i pieczenia i nie dość że spełnia moje wszelkie wymagania, to cały czas wygląda jak nowa. Faktycznie można smażyć na niej na minimalnej ilości tłuszczu, szybko się nagrzewa, nie straszne jej metalowe łyżki i widelce, śmiało można wkładać ją do zmywarki i co więcej producent daje aż 5 lat gwarancji. Patelnia ma też bardzo nowoczesny, elegancki design i nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek. Zdecydowanie jest to najlepsza patelnia jaką do tej pory miałam!

Przygotowując ów sałatkę, moją patelnię wrzuciłam do zmywarki dopiero po usmażeniu kurczaka, gdyż po każdym wykorzystaniu wystarczyło użyć jedynie ręcznika papierowego, aby ją oczyścić i podsmażyć kolejne składniki. W związku z tym cały proces produkcji poszedł niezwykle sprawnie, a uzyskany efekt był po prostu zachwycający. Szczerze zachęcam Was do przygotowania tej sałatki! Sprawdzi się ona o każdej porze roku, na codzienny obiad tudzież kolację, a także jako przekąska podczas spotkania w mniejszym gronie przyjaciół lub też na hucznych imprezach na 4 fajerki!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 2-3 plastry świeżego ananasa
    (1 łyżeczka oleju rzepakowego, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka syropu klonowego)
  • 2 korzenie pietruszki (1-2 łyżki oleju rzepakowego, sól, mielone płatki chili)
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 nieduży granat
  • ok. 200 g filetu z piersi indyka
    (2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka curry)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki octu z owoców granatu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga smażenia 21-24 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni (ok. 5 min).
  3. Plastry ananasa obieramy, usuwamy twardy środek, a następnie kroimy je na niezbyt duże trójkąty lub w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy cząstki ananasa, od razu dodajemy syrop klonowy, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie mieszamy. Ananasa smażymy około 5 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
  4. Korzeń pietruszki po obraniu kroimy na cienkie plasterki (ok 3 mm grubości), a następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Po około 2 minutach dodajemy szczyptę soli oraz mielone płatki chili. Całość smażymy około 5-6 min, od czasu do czasu mieszając, aż plasterki pietruszki ładnie się zarumienią.
  5. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki (np. w kostkę), dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą curry i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  6. Wyłuskujemy ziarenka z owocu granatu.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kawałki ananasa, indyka oraz plastry pietruszki. Całość polewamy przygotowanym dressingiem oraz posypujemy płatkami migdałowymi oraz granatami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Nie musicie myć patelni po każdym wykorzystaniu – wystarczy przetrzeć ją ręcznikiem papierowym – zachowajcie tylko ostrożność, aby się nie poparzyć, jeśli wszystkie składniki będziecie smażyć jeden po drugim.
  • Do przygotowania ananasa możecie posłużyć się specjalną  krajarką, natomiast do wycięcia twardego środka wykorzystać okrągłą wykrawaczkę  lub metalową foremkę do ciasteczek.
NA 4 FAJERKI. Sałatka z rukolą, ananasem, indykiem, pietruszką, płatkami migdałowymi i granatem.
NA 4 FAJERKI. Sałatka z rukolą, ananasem, indykiem, pietruszką, płatkami migdałowymi i granatem.
NA 4 FAJERKI. Sałatka z rukolą, ananasem, indykiem, pietruszką, płatkami migdałowymi i granatem.
NA 4 FAJERKI. Sałatka z rukolą, ananasem, indykiem, pietruszką, płatkami migdałowymi i granatem.

Brak komentarzy do "NA 4 FAJERKI"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny