NA 3 ZIARNKACH TOSTU

Wyśmienita sałatka, której nie może zabraknąć na Waszych stołach w sezonie na zielone szparagi. Ta pełna witamin i składników odżywczych roślinka smakuje rewelacyjnie po przysmażeniu z dodatkiem oliwy oraz przypraw. Natomiast zestawiona z pastą jajeczną oraz wędzonym łososiem tworzy fenomenalną kompozycję smaków.

Do tego dodałam znakomite pieczywo tostowe 3 ziarna PUTKA, które podpiekłam na suchej patelni. Chlebek ten świetnie sprawdza się nie tylko do kanapek i tostów, jest doskonałym dodatkiem do sałatek i co warto podkreślić, ma bardzo dobry skład. W mojej propozycji wycięłam z niego koła i wraz z pozostałymi składnikami uformowałam konstrukcję, dzięki czemu danie to nabrało wykwintnego charakteru. Serdecznie polecam podać je podczas weekendowego brunchu, tudzież przygotować bliskiej osobie na romantyczną kolację.

Bezmleczna Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 4 kromki chleba TOST 3 ZIARNA PUTKA
  • 3 jajka „L”
  • 1 łyżka majonezu, 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 8-10 zielonych szparagów
  • 125 g łososia wędzonego na gorąco z chili
  • oliwa z oliwek

SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:

  • 1 garstka ziarenek kukurydzy
  • 6 półplasterków rzodkiewki
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 główki szparagów

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 13 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki około 0,5 cm długości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy, lekko solimy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Główki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5 minut, odcedzamy i osuszamy. 3 sztuki przekrawamy wzdłuż na pół, a pozostałe wykorzystujemy do innego przepisu, albo podajemy wraz z sałatką.
  2. Jaka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę i łączmy z majonezem, musztardą oraz solimy do smaku
  3. Przy pomocy obręczy kulinarnych, z kromek chleba wycinamy koła. Następnie formujemy bryłę układając kolejno w obręczy krążek chleba, masę jajeczną, szparagi, ponownie krążek chleba, jajka oraz kawałki łososia. Wierzch dekorujemy główkami szparagów, plasterkami rzodkiewek, kukurydzą i gałązkami tymianku.

Brak komentarzy do "NA 3 ZIARNKACH TOSTU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny