Wyśmienita sałatka, której nie może zabraknąć na Waszych stołach w sezonie na zielone szparagi. Ta pełna witamin i składników odżywczych roślinka smakuje rewelacyjnie po przysmażeniu z dodatkiem oliwy oraz przypraw. Natomiast zestawiona z pastą jajeczną oraz wędzonym łososiem tworzy fenomenalną kompozycję smaków.
Do tego dodałam znakomite pieczywo tostowe 3 ziarna PUTKA, które podpiekłam na suchej patelni. Chlebek ten świetnie sprawdza się nie tylko do kanapek i tostów, jest doskonałym dodatkiem do sałatek i co warto podkreślić, ma bardzo dobry skład. W mojej propozycji wycięłam z niego koła i wraz z pozostałymi składnikami uformowałam konstrukcję, dzięki czemu danie to nabrało wykwintnego charakteru. Serdecznie polecam podać je podczas weekendowego brunchu, tudzież przygotować bliskiej osobie na romantyczną kolację.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 4 kromki chleba TOST 3 ZIARNA PUTKA
- 3 jajka „L”
- 1 łyżka majonezu, 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- 8-10 zielonych szparagów
- 125 g łososia wędzonego na gorąco z chili
- oliwa z oliwek
SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:
- 1 garstka ziarenek kukurydzy
- 6 półplasterków rzodkiewki
- 2 gałązki tymianku
- 3 główki szparagów
25 min. 13 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Od szparagów odcinamy główki, a łodygi kroimy na plasterki około 0,5 cm długości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi, dodajemy świeżo mielony pieprz kolorowy, lekko solimy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Główki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 5 minut, odcedzamy i osuszamy. 3 sztuki przekrawamy wzdłuż na pół, a pozostałe wykorzystujemy do innego przepisu, albo podajemy wraz z sałatką.
- Jaka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę i łączmy z majonezem, musztardą oraz solimy do smaku
- Przy pomocy obręczy kulinarnych, z kromek chleba wycinamy koła. Następnie formujemy bryłę układając kolejno w obręczy krążek chleba, masę jajeczną, szparagi, ponownie krążek chleba, jajka oraz kawałki łososia. Wierzch dekorujemy główkami szparagów, plasterkami rzodkiewek, kukurydzą i gałązkami tymianku.
Brak komentarzy do "NA 3 ZIARNKACH TOSTU"